Sanayinin çarkları martta yavaşladı!

Sanayinin çarkları martta yavaşladı!
Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,5 daralırken, yıllık bazda yüzde 2,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,5 daralırken, yıllık bazda yüzde 2,9 arttı. Ekonomistlerin beklentisi yıllık artışın yüzde 3,6, aylık artışın yüzde 0,1 olmasıydı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 arttı. Foreks anketinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık yüzde 3,6 artacağı yönünde görüş oluşmuştu.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,2, imalat sanayi sektörü endeksi %0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,2 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,6 arttı.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %2,4 ile enerjide gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %13,5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %4,1 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve %2,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %21,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %7,4 ile tütün ürünleri imalatı ve %6,7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç)  takip etti.

2016 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi %1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,7 arttı.