Sandık görevlilerine verilecek ücretler belli oldu

Sandık görevlilerine verilecek ücretler belli oldu
31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde sandık görevlilerine ne kadar ücret verileceği açıklandı.

31 Mart 2024 yerel seçimleri için geri sayım başlarken siyasi partilerin seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Seçim güvenliğinden sorumlu olan Yüksek Seçim Kurulu herhangi bir sorun yaşanmaması için hazırlıkların sürdüğü ifade edildi.

Siyasi partilerin sandık temsilcilerinin yanı sıra YSK tarafından belirlenen memurlar sandık güvenliği için görev başında olacağı bildirildi. Sandık kurulu başkanı, memur üyeler ve bina sorumluları olarak 3 farklı görevli olacak.

Milyonlarca seçmenin oy kullanacağı 31 Mart Pazar günü görev alacak kişilere verilecek ücret açıklandı.

Sandık kurulu başkanı: 2947 TL alacak

Memur üye: 2088 TL alacak

Bina sorumlusu: 2936 TL alacak denildi.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Seçimde sandık başında görev almak isteyenler, sandık görevlisi başvuru şartları için seçim kurullarının duyurularını takip etmeli.

Sandık görevlisi olmak için genel olarak şu şartlar aranıyor:

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2- 18 yaşını doldurmuş olmak,
3- Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak
4- Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak

Başvuru yapan kişiler için seçim kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarına katılmaları zorunlu olabilir. Eğitimin ardından sandık görevlisi olarak atama işlemlerinin yapılması bekleniyor.

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecekler.

NASIL SANDIK GÖREVLİSİ OLUNUR?

Seçim gününde sandık kurulunda görevli olabilmek için ikametgah adresine göre ilgili seçim kuruluN başkanlığına başvuru yapmak gerekir. Seçim Sandık Görevlisi başvurusu, ilçe seçim kurulları tarafından yapılan duyurulara göre yapılacaktır.

Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. İki çeşit sandık görevlisi bulunur. Bunlardan ilki olan sandık kurulu görevlisi, devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenmektedir.

İkincisi ise partilerin sandık görevlisi olacaktır. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılır.

Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK'ya bildirir ve bunun için başvuru formu doldurulur ve internet üzerinden yapılmamakta olup YSK'ya müracaat etmek gerekmektedir.

İlgili Haberler