"Sandıklar açılınca şaşıracaksınız"

Balıkesir, Yeniçağ ekibini yolda sağanak yağmurla karşıladı. Gerçi siyah bulutların altından geçtikten sonra yağmur dindi. Bu bereketli topraklara ve adı Kuvayı Milliye ile anılan bu güzel şehrin güzel insanları arasında kendimizi evimize gelmiş gibi hissettik.

Meral Akşener'in mitingine epey vakit vardı. İYİ Parti Karesi İlçe Başkanlığı'na uğradık.

Karesi İlçe Başkanı Özgür Öksüz, "Türkiye değişim istiyor." diye durumu özetledi. 

Yöneticilerden Selçuk Çıvgın, "Balıkesir'de İYİ Parti'ye en az yüzde 35 oy ve 3-4 milletvekili bekliyorum. AKP-CHP'den gelip katılanlar da var." dedi.

M. Recai Yıldırım ise "Bu gördüğünüz arkadaşların çoğu bugüne kadar siyasete girmemiştir. İlk siyasi tecrübelerini İYİ Parti ile yaşıyorlar. Siyasette yeni yüzler var. İl genelinde aktif olarak çalışan arkadaşların yüzde 90'ı yenidir" diye bilgi verdi.

İl merkezini de ziyaret ettik. İl Sekreteri Mustafa Parlak, "Sözün bittiği yere gelmiş bir kitle var" dedi ve esnafla, köylüyle yaptığı sohbetleri aktardı.

Esnaftan yaşlıca bir bey, İYİ Parti'nin seçimlerden nasıl bir netice alacağını sormuş. Mustafa Bey de, "Bizim tahminimiz objektif olmaz. Siz söyleyin." diye cevap vermiş. Esnaf da  "Sandıklar açılınca şaşıracaksınız. Oy patlaması yaşayacaksınız. Şu anda İYİ Parti'nin havası, AKP'nin 2002 öncesi durumuna benziyor" diye fikrini söylemiş.

"AKP'nin gelişi gibi" benzetmesini bana mesaj gönderen okurlarımdan bazıları da yapıyor. "Tabii Allah sonunu benzetmesin." de diyorlar.

Mitingde Meral Hanım da, "Allah beni sizin huzurunuzda boynu bükük bırakacak bir duruma düşürmesin" mahiyetinde sözler söyledi.

***

Bir köylü de Mustafa Bey'in "Kime oy vereceksiniz?" sorusuna "Biz artık evde yönetimi kaptırdık. Hanım 'kadına vereceğiz' diyor. Biz de mecbur ona vereceğiz." diye cevap vermiş.

"Oylarımız kadına" sözü buralarda yaygın. 

Bilindiği gibi, ülke genelinde seçim çalışmaları, mahalle veya köy kahvesini ziyaret ve adayların kendilerini tanıtması, sonra da konuşma yapması şeklinde icra ediliyor. Balıkesir İYİ Parti teşkilatı bu şekilde çalışmıyor. Köy veya mahalle kahvesine grup olarak gidiyorlar. Sonra her biri, vatandaşın ayrı ayrı oturduğu masalara misafir oluyor. Birebir, yüz yüze sohbetlerde bulunuyorlar.

Balıkesir'de bir de İsmail Ok faktörü var.  Şehre geldiği zaman halkın ilgisinden sokakta bir adım atamadığını söylüyorlar.

Ve Meral Akşener'in umutsuz kitlelerin umudu olduğunu, iktidar baskısından bunalan vatandaşa cesaret aşıladığını söylüyorlar. Nitekim miting meydanını da doldurdular. Bir gün önce Orman ve Köyişleri Bakanı Veysel Eroğlu temel atma ve açılış törenleri için gelmiş. Törene katılanlar sadece kamu görevlileri olmuş. Halk artık iktidara yüz vermiyor.

***

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın arkadaşımız Orhan Uğuroğlu'na, "İYİ Parti'nin kamuoyu anketlerinde şu an yüzde 20 bandını aştığı ve hızla yükseldiğimiz görünüyor. 24 Haziran'da yüzde 30'ün üstüne çıkacağız. Çünkü halk İYİ Parti'yi kabul etti" dediğini okudum. Ben Koray Aydın'ın tahminlerinin ve analizlerinin harfiyen doğru çıktığına 1999 seçimlerinde tanık olmuştum. Koray Bey ile aynı tahmini yapan bir kişi daha vardı. O da eski Meclis Başkanı Ömer İzgi idi.

İyi Parti Balıkesir İl Başkanı Nedim Tuna ise, "CHP'li 15 milletvekilinin katılımından sonra partimizin seçimlere gireceğinin anlaşılması, bir kıvılcım oldu. Partimize katılımlarda büyük artış yaşandı. Kırsalda partimize bakış açısı değişti. Biz seçimlerde büyük sürprizlere imza atacağız." diye iddialı konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de mitingde "1950 seçimlerinin aynısını yaşıyoruz. Ve Allah'ın izni ile aynı sonuçları 24 Haziran'da alacağız inşallah. Ve milletimizin kararı, milletimizin iradesi, tek adam keyfini, aile saltanatını evine gönderecek inşallah." dedi.

Yazarın Diğer Yazıları