Sansür öğretmenler odasına indi

Sansür öğretmenler odasına indi
AKP iktidarı, basına baskı ve sansürden sonra şimdi de gazete okuyucularını cezalandırmaya başladı. Türk Eğitim - Sen Tekirdağ Şube Başkanı Doğan, iktidarın ambargo uyguladığı Yeniçağ ve Sözcü gazetelerini okudukları için 1 yıl kademe ilerlemeyi durdurma cezası alan 2 öğretmenle ilgili olayı şöyle anlattı:

Gerekçe siyasi partiyi övme

“Arkadaşımızın getirdiği gazeteleri diğer arkadaşlar da okuyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, cezaya gerekçe olarak gazetelerin başlıkları üzerinden yapılan konuşmaları, bir siyasi partiyi övmeyi gerekçe gösterdi.”

Haber: Hanife Açıkalın

AKP’nin “Yeni Türkiye” sinde basına sansür uygulaması olağanlaşırken, muhalif gazete okuyucuları da cezalandırılmaya başlandı. Tekirdağ,  Safiye Osman Çeliker Ortaokulu’nda 2 öğretmen, Yeniçağ ve Sözcü gazeteleri okudukları için 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına çarptırıldı. Öğretmenler, cezayı iptal ettirmek için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Korku imparatorluğu
Fıkra gibi olay Tekirdağ Safiye Osman Çeliker Ortaokulu’nda yaşandı. Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan, Yeniçağ ve Sözcü gazetesi okuduğu için hakkında soruşturma açılan öğretmenlerle ilgili olayı şöyle anlattı: “İki öğretmen arkadaşımız olaya muhatap oldu. Bir arkadaşımız bu olayda isminin geçmesini istemedi. Sadece bir arkadaşımızın üzerinden itiraz ettik. Öyle bir baskı yaptılar ki korku imparatorluğu oluşturdular. Sözcü ve Yeniçağ gazetelerini arkadaşımız sürekli alıyor. Okula getiriyor diğer arkadaşlar da okuyor. Arkadaşlar hakkında soruşturma açıldı. Savunma yaptık. En son ise 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. İtiraz ettik... ‘Gazete okumak da mı suç oldu?’dedik. ‘Muhalif gazete okumak da mı suç oldu?’diye bizim itirazımız var.” İl Milli Eğitim Müdürlüğü, cezaya gerekçe olarak gazetelerin başlıkları üzerinden yapılan konuşmaları ve  bir siyasi partiyi övmek ya da yermek fiilini düzenleyen  657 Sayılı Kanunu’nun 125. Maddesi’nin “b” şıkkını gösterdi.

Soru önergesi
Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuyu TBMM’ye taşıdı. Yüceer, önergesinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcıoğlu’nun yanıtlaması amacıyla şu soruları yöneltti: “Öğretmenlere açılan soruşturmanın yasal dayanağı nedir? Öğretmenlerini kendi aralarında günlük gelişmeleri tartışmaları yasak mıdır? Son 5 yılda gazete okuduğu için herhangi bir öğretmen hakkında soruşturma açılmış mıdır? Bir öğretmenin okula gazete götürmesinin nesi sakıncalıdır? Gazete okuduğu için bir öğretmenin cezalandırılması hangi mevzuatta yazmaktadır? Öğretmenlerin cezalandırılması, partinizi eleştiren muhalif gazeteleri okumaları yüzünden midir? Bakanlığınızın öğretmenlerin okuyacağını istediği gazeteler listesi var mıdır? Öğretmenlerin hangi gazeteleri okuması serbesttir? Son 5 yılda Tekirdağ’da kaç öğretmen hakkında soruşturma başlatılmıştır? Sonuçları ne olmuştur? Soruşturma açılan öğretmenlerin sendikalara göre dağılımı nedir?”