Şarjı biliyor muyuz?

Müsabakalarda hakemin faul düdüğü sonrası futbolcular hakeme omuzunu gösterip hareketi omuzuyla yaptığını işaret etmekte, nizami şarj olarak yaptığını söylemekte. Ancak nizami şarjın nasıl, nerede yapılacağını ve nereye yapılacağını bilmiyorlar. Nizami şarj, iki oyuncunun omuz omuza yaptığı bir eylem olmalıdır ve sadece omuza omuza olması zorunludur. Omuzla, arkadan, önden omuz harici yerlere yapılması bir faul sebebidir. Nizami şarjın yapılabilmesi için önce topun iki oyuncu için de OYNAMA mesafesinde olması şartı vardır. Yani toptan uzak yerde yapılamaz. Top oynama mesafesinde iken bile HIZ alarak gelip yapılamaz. İki oyuncu oynama mesafesinde top için omuz omuza mücadele ederken belki biri yere düşebilir. Oyun devam eder. Yani yere sağlam basan pozisyonda ayakta kalır. Rakibin omuz dışında her yerine nizami şarj bir faul sebebidir. Arkadan şarja müsaade edilen tek yer, zamana oynayan takımın futbolcularından birinin topu getirdiği köşe gönderidir. Ancak izlediğimiz maçlarda bazen görüyoruz ki, ya futbolcular anlamsız yere itiraz ediyorlar, ya da pozisyon nizami olduğu halde oyuncunun biri yere düştü diye hakemler faul çalıyorlar.
Fenerbahçe-Sivasspor
İlker Coşkun

Fenerbahçe’nin ilk golü net ofsayt ve müsabakanın daha 3. dakikası. Yardımcı bunu nasıl atladı? Musa’nın Emre’ye tabanı kırmızı olmalıydı. Verilmeyen fauller ve kartlar vardı.
Başakşehir-Balıkesirspor
Abdullah Yılmaz

Gösterdiği kartlar doğru ancak pozisyonlara uzak kaldığında faul hataları yaptı.
Gaziantep-Beşiktaş
Çağatay Şahan

Şenol Can topsuz alanda Gökhan’ı tutuyor o da Şenol’a dirsek atıyor. Top başka yerde oynadığı halde pozisyon kırmızı kartlık. Hiç bir hakem göremedi. Pozisyon görülseydi, topsuz alanda rakibinin hareket etmesini engelleyen Şenol Can’a sarı kart, Gökhan Töre’ye de kırmızı kart çıkartılması gerekiyordu. Sosa’ya iki futbolcu net bir faul yapıyor, sonra Sosa topu tuttuğu için sarı kart çıkıyor.  Çok yanlış. İlk yapılan fauller cezasız kalıyor. Zaten yardımcı hakem de Sosa’nın lehine faul gösteriyor.
Kasımpaşa-Eskişehirspor
Fırat Aydınus

Song’un Mori’yi itmesi penaltı olmalıydı. Kale arkası hakemi pozisyonu net görüyordu o da yardım etmedi. Müsabakada Lawal’a 2. sarıdan kırmızı kart doğruydu.
Konyaspor-Galatasaray
Süleyman Abay

Hakem için zor bir müsabaka değildi o da zorlanmadı. İyi yönetti. Yalnız müsabaka başında Emre Çolak’ın yardımcı hakeme ısrarlı itirazını sarı kartla cezalandırması lazımdı.
Karabükspor-Bursaspor
Ali Palabıyık

Futbolcular 3 puan için herşeyi yaptılar. Sarı ve kırmızıya dönüşen kartları doğru çıkardı. Karabük’ün 3. golü ofsayttı. Zor pozisyondu, yardımcı da çözemedi.
Mersin İdmanyurdu-Erciyesspor
Halis Özkahya

Bazı faul hatalarına karşın iyi bir müsabaka yönetti.
Ahkisar-Gençlerbirliği
Deniz Ateş Bitnel

Akhisar golü öncesi hentbol iddiaları yanlış. Kol bedene yapışık, devam kararı doğru. Hakan-Douglas pozisyonu penaltıyı çağrıştırıyordu ancak kale arkasından görülebilirdi.
Trabzonspor-Çaykur Rizespor
Kamil Abitoğlu

Kale arkası hakemi Rize’nin ilk golünü iyi tespit etti. Belkalem’in Deniz’in bileğine basışı kırmızı kartlıktı. Giray’a ikinci sarı çıkmadı. Abitoğlu’nun, maçta sarı kart gösterdiği futbolculardan “Doğru olduğunu biliyorsun değil mi?” tarzında onay alması, sahalarımızda görülen ender tutumlardan biriydi. Bu hareketi tam onaylamasamda, futbolcuların her zaman “En sevdiğim hakem” dediği Abitoğlu’nun maçlarında itirazlar, hata da yapsa futbolculara yaklaşımı nedeniyle neredeyse sıfıra iniyor.

Yazarın Diğer Yazıları