2015, Türkiye’ye güvenlik sorunlarını miras bıraktı

2015, Türkiye’ye güvenlik sorunlarını miras bıraktı
Türkiye’de iç ve dış politikada 2016 yılında neler yaşanabileceğini değerlendiren uzmanlar, karamsar bir sürece girildiği ve geçtiğimiz yıl başlayan gerilim ve çatışma tablosunda ağır bedeller ödeneceği tahmininde bulundu

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, güvenlik alanında uzman akademisyen Metin Gürcan 2016 yılında 2015 yılı gibi hızlı gelişmeler yaşanmasını beklediğini belirterek, “Bir alacakaranlık kuşağı diye tanımlıyorum. Bu kuşak etkinliğini arttıracak” dedi. Gürcan, Rusya’nın Irak’a yönelik taşma çabasını, Rusya ile İran arasında giderek artmakta olan ortak komuta merkezi kurulması gibi askeri işbirliği olduğunu, ayrıca Ermenistan, Dağıstan yani Hazar Denizi’nden Doğu Akdeniz’e kadar Şii karakterli Rusya liderliğinde bir eksen gördüğünü ifade etti. Türkiye’nin Rusya liderliğindeki bu eksene karşı geçen yıl 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye’nin hava ve kara sahasında bağımsız bir aktör olarak oyun kurma yeteneğini kaybettiğini söyleyen Gürcan, Türkiye’nin NATO ve ABD’ye yakınlaşmak durumunda kaldığını kaydetti. Kürt güçlerinin IŞİD ile mücadelesi nedeniyle PKK’nın da kendisini uluslararası kamuoyunda daha görünür hissettiğini kaydeden Metin Gürcan, “Şu anki çatışma hali kent karakterli. Mevcut çatışmalardan kaynaklı maliyeti çok fazla, sosyo-ekonomik yıkım çok yüksek düzeyde. Hem Ankara hem de PKK bunu değerlendiremiyor. Çatışma Batı’ya taşabilir” dedi.  Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan (TEPAV) güvenlik uzmanı Nihat Ali Özcan da, “2015, Türkiye’ye ciddi güvenlik sorunları mirası bıraktı.

PKK, IŞİD faaliyetlerini çatışarak sürdürüyor, gündem dışı gibi gözükmekle birlikte DHPK-C gibi örgütler de varlıklarını koruyor. PKK ile IŞİD arasında da çatışma yaşanıyor. Dolayısıyla devlet dışı aktörler ve devlet dışı aktörlerin arasındaki ilişkiler bağlamında güvenlik sorunları meselesi var” dedi.