Saros Körfezi’nde acele kamulaştırma kararı

Saros Körfezi’nde acele kamulaştırma kararı
Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Sazlıdere Köyü sahilinde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan tesis için acele kamulaştırma kararı alındı. Alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için alınan acele kamulaştırma kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Saros Körfezi kıyısındaki ormanlık alan 2006 yılında Kütür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi’, 2010 yılında ise ‘Saros Körfezi Özel Koruma Bölgesi’ olarak ilan edilmişti.

Buna rağmen denize yaklaşık 500 metre mesafede bulunan ormanlık alanlarda taş ve kalker ocakları art arda açılmaya başlamış, körfezin ormanlık alanları büyük oranda tahrip edilmişti.

Bakanlığın ‘ÇED raporu gereksiz’ kararı üzerine çevrecilerin başvurduğu mahkemenin ‘ÇED raporu gerekli’ ara kararına rağmen, Saros Körfezi’nde iki yeni kalker ocağı açılması için başvuru yapılmıştı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Saros Körfezi’nde yeni kalker ve taş ocaklarının açılmayacağını ve ruhsat verilmeyeceğini açıklamıştı. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED raporu gereksiz’ kararı verdiği ormanlık alanlarla ilgili açılan davada mahkeme, ‘ÇED raporu gerekli’ kararı vermişti.