Yeterli sıvı almamak böbrek rahatsızlıklarını tetikliyor

Yeterli sıvı almamak böbrek rahatsızlıklarını tetikliyor
Dicle Üniversitesi (DÜ) Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mansur Dağgülli, yaz aylarında yeterli sıvı alınmamasının böbrek rahatsızlıklarını tetiklediğini belirtti.

Dağgülli, orucun sağlık açısından inanılmaz faydalarıbulunan bir ibadet olduğunu, 11 ay boyunca çalışan organlardan özellikle mide ve böbreğin bir ay adeta istirahata çekildiğini söyledi. Ancak kimi zaman sıcak havada oruç tutmanın bazı hastalıkları tetiklediğine işaret eden Dağgülli, bunlardan birinin de böbrek rahatsızlıkları olduğunu belirtti. Dağgülli, Türkiye ortalamasına göre böbrek taşının en yoğun görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde vatandaşların belirtilen ölçüde sıvı almamaları halinde böbrek rahatsızlığı şikayetiyle hastanelere başvurabildiğini kaydetti.

SIVI TÜKETİMİNİN BÖBREK TAŞINA ETKİSİ
Böbreğin susuz kalması, hastada kum varsa kumun oluşmasına, taş varsa taşın kanallara düşmesine neden olabiliyor “ ifadesini kullanan Dağgülli, şöyle dedi: ” 
Özellikle protein ağırlıklı, yani hayvansal gıdaların aşırı tüketimi, sıcaklık ve coğrafi koşullar ile genetik faktörlerin etkisiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde taş görülme oranı diğer bölgelere göre yüksek. Hastalara önerimiz hayvansal gıdaların mümkün olduğunca azaltılması, tuzun kısıtlanması, karbonhidrat kullanımının dengelenmesidir. 
Çünkü bunlar taş oluşumuna neden oluyor. “ Doç. Dr. Dağgülli, böbrek yetmezliği, böbrek kisti ve tümörü rahatsızlıkları olanların doktorların önerilerine göre hareket etmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Günde 3 litre sıvı tüketimini önerdiklerini dile getiren Dağgülli, bu miktarın zamana yayılarak alınmasının faydalı olacağını vurguladı. Dağgülli, ” önerimiz sadece ramazan aylarında değil yılın her günü 3 litre su tüketilmesidir “ şeklinde konuştu.AA