Savaş, eğitimi vurdu: 9 bin okul kapalı

Savaş, eğitimi vurdu: 9 bin okul kapalı
­­­UNICEF’in hazırladığı rapora göre, savaş koşullarının hüküm sürdüğü Suriye, Irak, Filistin, Yemen ve Libya’da 13 milyondan fazla çocuk eğitim alamıyor

Okullara yönelik saldırılar
Birleşmiş Milletler, Orta Doğu’daki savaşların 13 milyondan fazla çocuğu eğitimden yoksun bıraktığını duyurdu. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bir kuşağın eğitim alma umutlarının tükendiğini söylüyor. Unicef’in raporuna göre Suriye, Irak, Yemen ve Libya’da 9 bin okul kullanılmaz halde. Raporda bölge genelinde öğretmenlere ve okullara yönelik saldırılar da tek tek listeleniyor.

Umutları tükenmiş bir kuşak
UNICEF’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu bölge müdürü Peter Salama, “Çatışmaların yıkıcı etkisini en çok çocuklar hissediyor” dedi. Salama, “Bu yalnızca okullara yönelik fiziksel bir zarar değil. Okul çağındaki bir kuşak, umutlarının ve geleceklerinin tükendiğini, çaresizliğe sürüklendiklerini görüyor” diye konuştu. Rapora göre okul çağındakilerin yaklaşık yüzde 40’ına denk gelen 13.7 milyon çocuk eğitimden mahrum. 

Her 4 okuldan biri kapandı
BM, bu oranın gelecek aylarda yüzde 50’ye çıkabileceğini söylüyor. Raporda, 2014 yılında Suriye, Irak, Libya, Filistin, Sudan ve Yemen’de 214 okula saldırı düzenlendiği belirtiliyor. Suriye’de de 2011 yılının mart ayından bu yana her 4 okuldan biri kapandı ve 2 milyondan fazla çocuk eğitimden yoksun bırakıldı. Raporda, “Bölgede adam öldürme, kaçırma ve öğrencilerin, öğretmenlerin keyfi tutuklanmaları sıradanlaştı” deniliyor.