Savaş tezkeresi

Savaş tezkeresi
Genelkurmay Başkanı Org. Özel’in bilgi verdiği Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kapsamlı tezkere Meclis’te TBMM’de yarın görüşülecek olan iki tezkere birleştirildi ve Türkiye’nin yapmak istedikleri tek tek sayıldı... TSK’nın sınır ötesine geçişini içeren tezkerede, toprakların yabancı askerler tarafından kullanılması da yer alıyor

Savaş tezkeresi

Karargah ilk kez Bakanlar Kurulu’nda 
Kritik Bakanlar Kurulu toplantısında bir ilk yaşandı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, toplantıya katılarak brifing verdi. Hükümet sözcüsü Bülent Arınç,  “Senede en az bir kere Genelkurmay Başkanı’ndan TSK ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı kararlaştırdık” dedi.

Org. Özel’den brifing
Ankara’da dün nefesler tutuldu. Sınıra dayanan IŞİD terör örgütü yüzünden toplantı üstüne toplantı yapıldı. Önce Bakanlar Kurulu, biraraya geldi. Genelkurmay Başkanı Özel ve komutanlar kabineye bilgi verdi. Verilen arada Davutoğlu üst düzey bir zirve daha yaptı.

İki ayaklı çözüm
Bakanlar Kurulu’ndan sonra Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç bir açıklama yaparak, iki ayaklı ve geniş kapsamlı tezkerenin perşembe günü TBMM’ye geleceğini belirterek, “Bundan sonra asayişsizlik ve terör konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır” diye konuştu.

Yabancı askerler
ArInç gazetecilerin “Yabancı askerler Türk topraklarına girecek mi?” sorusuna da, “Bunların hepsini karşılayacak bir metin hazırlandı. Türkiye’nin içinde, dışında neler yaşandığını çok iyi biliyoruz. Bu güvenli bölge ve diğer konular hepsinin bir karşılığı vardır” dedi. 

Ankara’da dün gergin saatler yaşandı. Bakanlar Kurulu, Başbakanlık yeni binada “terör” gündemiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya kabine üyelerinin yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Hulisi Akar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk de katıldı. Toplantıda, IŞİD ile mücadele, tezkere ve sınır güvenliği konuları ele alındı. Genelkurmay Özel’in IŞİD ile mücadele kapsamında sınır güvenliği ve Güneydoğu’da artan okul yakma eylemlerine ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Güvenlik toplantısı
Bakanlar Kurulu toplantısına ara verilerek, Özel Güvenlik Toplantısı’na da geçildi. Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Vekili Ergin Ergül, Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı. Yaklaşık bir saat süren toplantıda, IŞİD’e yönelik bir harekatta, Türkiye’nin güvenliğinin ne olacağı konusunun ele alındığı öğrenildi. Güvenlik toplantısının ardından Bakanlar Kurulu’na devam edildi.

Arınç’ın sözleri
Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kapsamlı bir sunum oldu, hepimiz yararlandık. Bakanlar Kurulu’muz Sayın Genelkurmay başkanına sorular yönelttiler. Bu belki ilk defa oluyor. Bunun sebebi; bir zamanlama, yarın (bugün) açılacak Meclis’imizin ve hemen ertesinde yapılacak tezkere görüşmeleriyle bağlantılı olduğu düşünülebilir. Başbakan’ımızın Genelkurmay ziyaretinden önce, Başkan’ın davet edilmesi, konuların görüşülmesi ve şu karar alındı. Yılda en az bir kere Genelkurmay Başkanı’mız, kapsamlı brifing verecektir. En az bir kerenin altını çiziyorum. İkinci önemli konu, çözüm süreciyle ve TBMM’den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir bakanlar kurulu kararıdır, cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanacaktır.  Yapılanmada iki ayaklı, çözüm süreci kurulu ve koordinasyon kurulları. Çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Arınç, IŞİD’le ilgili olarak da, “Acımasız bir davranışımız olacak” dedi. Bülent Arınç, gazetecilerin “Yabancı askerler Türk topraklarına girecek mi?” sorusuna da, “Bunların hepsini karşılayacak bir metin hazırlandı. Türkiye’nin içinde dışında neler yaşandığını çok iyi biliyoruz. Bu güvenli bölge ve diğer konular hepsinin bir karşılığı vardır” dedi.