"Savaş"ın ardındaki asıl sır!..

Türkiye tamamen kuşatma altında... Herkes hemfikir; ABD belli ki "yaptırım"lar ve "dolar" spekületörleriyle ekonomiyi çökerterek Türkiye'ye diz çöktürmeye çalışıyor...

Ankara'nın Rusya- Katar- Çin hattındaki cephe çalışmaları ve karşı "yaptırım"lar- önlemler saldırıları bir nebze olsun frenlese de, Washington'un taarruzları durmuyor ve Trump'un "Türkiye ile ilişkileri azaltacağız" şeklindeki tehdidi de gösteriyor ki, kriz daha devam edecek...

İşte bu yüzden de, piyasalar döviz ve altındaki iniş çıkışlarla kaygılı sarsıntısını sürdürürken, "ekonomik savaş"taki vahim saldırı ve savunma pozisyonu, durağan piyasa sisteminin rayına oturmasını engelliyor...

Peki; milletin büyük bölümü olayların yalnızca "döviz" büroları çevresinde ya da spekülatörlerin karanlık masalarında şekillendiğini falan mı düşünüyor acaba?..

Ya da mesele sokaklarda- mağazalarda elde baltayla-çekiçle Iphone telefonları kırarak giderilecek ve ABD'ye bu komik ötesi eylemlerle gözdağı verilerek geçiştirilecek kadar basit mi, gülünç mü?..

Olayın enflasyonu tetikleyen, ekonomiyi sarsan tarafı küçük meblağdaki dövizi bozdurarak ya da telefon kırarak savunma geliştirecek kadar basit görünebilir ama meselenin perde gerisindeki "asıl boyut"u bu kadar sıradan mı acaba?..

Şovlarla, komik açıklamalarla, bağırış-çağırışla geçiştirilecek kadar basit ve sıradan olmamalı ABD-Türkiye kapışması...

Çünkü çok tuhaf ve çok düşündürücü olaylar yaşanıyor ülkenin diplomasisinde, ekonomisinde, ilişkilerinde, güvenliğinde, bağımsızlığında ve gidişatında!..

Velhasıl, memleket insanlarının çok büyük çoğunluğunun bilmediği, çözemediği; giz perdesi giderek kalınlaşan derin ve sinsi bir "kuşku" var ortalıkta!.. Hem de sosyo-ekonomik yaşamı kasıp kavuran cinsten bir karanlık kuşku!..

Evet soruyu yineleyelim; Ankara-Washington arasında, dünyayı da diken üstünde tutan ekonomik kapışma "döviz"i çıldırtacak kadar basit mi acaba?..

Bu kadar mı sıradan bu "tuhaf" olaylar zinciri?.. Ya da "nedir" tüm bu "ekonomik savaş"ın ardındaki vahim gerçek ve gizemli oyun sarmalı?..

Söyler misiniz; aslında topraklarımızın çevresinde neler oluyor, ülkemizin başında neler dönüyor, geleceğimizle, huzurumuzla nasıl oynanıyor?..

***

Figüran mı, kukla mı?..

Birkaç haftadır Türkiye'yi diken üstünde tutan, ekonomiyi ise ateş hattında çırpınır hale getiren olaydan çok, "senarist"ine, "aktör"üne ya da "figüran"ına iyice odaklanmak gerekiyor...  Mesele ancak böyle anlaşılabilir...

O halde bir kez daha üstüne basa basa sormak gerekiyor;

"Kimdir" Türkiye ile ABD'yi karşı karşıya getirecek kadar devletler üstü olan bu "zat?.."

Bu olayların ardındaki "asıl figür" kimdir, asıl "görev"i nedir ve ne kadar önemlidir ABD ya da başka emperyalist küresel güçler için?..

Kim oynatıyor "kukla"yı Türkiye'nin başında Demoklesin Kılıcı gibi, kim?..

Mesela; iki ülke arasında adeta "ekonomik savaş" başlatan şu "rahip" kılığındaki gizemli ve de "çok önemli" şahsın nüfus kağıdında, pasaportunda, ehliyetinde, gerçek-ya da sahte kimliklerinde, meslek kartında ne yazıyor aslında?..

Pentagon görevlisi mi, CIA ajanı mı, rahip mi, "misyoner" midir Brunson?.. Nedir PKK ve FETÖ ile ilişkisi, ne bağlantısı var o terör örgütleriyle...

Suriye ve PKK'yı neden yakından izliyor, Brunson'u Suruç gibi stratejik ilçelere defalarca gönderen güç neyi amaçlıyor, onu PKK'lılarla birlikte gösteren "fotoğraflar" aslında neyi anlatıyor, hangi karanlık ilişkileri deşifre ediyor?..

Türkiye'de "darbe"ye yeltenmiş bir örgütün başı Pensilvanya'daki konağında ahkam kesebilirken, iki ülkeyi karşı karşıya getirecek kadar "önemli" görülen şu "papaz"ın ya da sahiplerinin asıl meramı nedir?..

***

Masum mu, kışkırtıcı mı?..

Papaz Brunson suçlu mu, değil mi elbet ona yargı karar  verecek ama Trump onunla ilgili öyle bir algı yaratıyor ki, sanki "suçsuz- günahsız, çok muhterem, çok saygın bir din adamı" boşu boşuna yargılanıyor, boşu boşuna ev hapsine alınmış gibi!!!

Trump'ın sabah akşam bu rahiple ilgili "aman da ne kadar iyi bir din adamı, boşuna orada tutuyorlar" şeklinde Twit atması, sıradan bir "rahip" olsa bile Brunson'un çok ama çok önemli bir "misyon"u olduğu kaygısını güçlendiriyor...

Hiç kuşkunuz olmasın; elbette Brunson'un bu "misyon"u, Trump'ı da destekleyen 50 milyon nüfuslu bir Hristiyan mezhebinin temsilcisi olmasından ibaret değil!!!

Olayın çok gizli ve çok stratejik bir rolü de olmalı ki, üzerinde durulması gereken asıl konu budur!..

Değil mi yani; şu Brunson sıradan bir "din adamı" olsaydı ABD strarejik ve ezeli müttefiğini böylesine büyük bir ekonomik yangının içine atmaya yeltenir miydi hiç?.. Sorular çok düşündürücüdür;

ABD ile "stratejik" ortağı Türkiye arasında büyük bir ekonomik savaşa yolaçan "rahip" Brunson Ortadoğu'da toprağa gömülen yeni bir bombanın fitili mi acaba?..

Ya da Brunson Suriye yüzünden Rusya ile Çin'e ( İran'a)  gözdağı vermeyi de amaçlayan küresel bir tezgahın, yeni bir savaşın ya da "işgal"in kışkırtma görevi üstlenmiş piyonu mu?..

Ekonomik yaptırım, ithalat-ihracat vergilerindeki fahiş zamlar ve küresel kıskaç faaliyetleri için emperyalizmin yeni bir "bahane"si midir Brunson?..

PKK'nın etkin olduğu, Güneydoğu'nun Suruç gibi sürekli olaylara gebe ilçelerine yüzlerce kez ziyaret gerçekleştirdiği öne sürülen bir "rahip" aslında Türkiye'nin Ortadoğu'da etkin rol oynamasını engellemek için bir "pazarlık" oyuncağı mı?..

Kimse kendini kandırmasın; Güneydoğu'da misyonerlik yapmakla, "Kürt yurttaşları Hristiyanlaştırmaya çalışmak"la, PKK ve FETÖ ile ilişkide olmakla ve de "casus"luk yapmakla suçlanacak kadar "deşifre" olmuş bir görevli, sıradan bir "rahip" olamaz, Türkiye ile ABD arasında "savaş" gerekçesi yapılamaz... Olay bu kadar basit değildir!..

Tarih; daha dün çevresindeki başka kişiler hakkında da, İzmir'de iddianame düzenlenen Brunson'un yaptıkları, yapacakları ve onun üzerinden planlananlar konusunda da elbet gerçeği yazacaktır... Hem de çok şaşırtıcı biçimde!!!   

Yazarın Diğer Yazıları