Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda skandal harcama

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda skandal harcama
Sayıştay, Savunma Sanayi Müsteşarlığının harcamalarını 'mevzuata aykırı' buldu. Sayıştay denetçisi Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan (SSDF) yolluk, tören ve personel giderleri gibi cari harcamalar yapıldığını tespit etti.

Sayıştay'ın 5 milyar 19 milyon bütçeli Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda (SSM) yaptığı denetimde mevzuata aykırı bulgulara rastlanıldı. Bütçesinin 4 milyar 903 milyon lirasını silah, savunma ve modernizasyona harcayan SSM'nin geri kalan 115 milyon 282 bin TL'si yolluk, hizmet alımı, temsil ve tanıtım gibi tüketime ilişkin cari giderlerden oluştuğu belirlendi. Rapora göre; kurumun 176 danışmana 39 milyon 974 bin lira ödediği ortaya çıktı.

CARİ GİDER ELEŞTRİSİ

Sayıştay denetçisi sadece savunma harcamalarının yapılabileceği Savunma Sanayi Destekleme Fonu'ndan (SSDF) mevzuata aykırı yolluk, tören ve personel giderleri gibi cari harcamalar yapıldığını tespit etti. Bu durum, “SSDF'den savunma sanayinin geliştirilmesi ve TSK modernizasyonunun sağlanması için gerekli harcamaların dışında cari giderlerin harcanması kanunen öngörülmemiştir” diye eleştirildi.

İKİ KATINDAN FAZLA

2015'de SSM Müsteşarlık özel bütçe giderlerinin toplamı 57 milyon 268 bin 919 TL olarak gerçekleşti. Sayıştay, SSM'nin bütçe sınırını aşmamak için cari giderleri SSDF'den gerçekleştirmesini kanuna aykırı buldu. Sayıştay, aynı konuya 2013 ve 2014 denetim raporlarında da dikkat çektiğini belirterek, “Ancak bu hususta kurum gerekli düzenlemeleri yapmamıştır” dedi.

İSTİHDAM ŞİRKETİ

Sayıştay raporuna, SSM'nin Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.'den asli ve sürekli görevler için hizmet alımı yoluyla personel istihdam etmesi de yansıdı. STM adlı şirketten danışmanlık hizmeti satın alınan personele SSDF tarafından yapılan ödemelerin de mevzuata aykırı olduğu rapor edildi.

39 MİLYON 984 BİN TL

SSM idari bütçesinden 2015'de 57 milyon 268 bin 919 TL gider yapıldı. Bu tutar içinde 553 SSM personeli, 159 güvenlik, temizlik, şoför vb. toplam 711 personel gideri yer aldı. Ancak, geçen yıl STM'ye 176 personel için ise 39 milyon 984 bin 37 lira ödeme yapıldı. Raporda, “Bu rakam Müsteşarlık bütçesinin yaklaşık yüzde 70'ine tekabül ediyor” denildi.

DANIŞMANLIK HİZMETİ

Raporda, STM'nin özel bir danışmanlık şirketi olarak hizmet ve danışmanlığını SSM'ya sunduğu belirtilerek şu tespitler yapıldı “Bu şirket SSM adına personel istihdam etmektedir. Bulguda hukuka uygun olmayan husus, danışmanlık hizmeti alınması olmayıp danışmanlık hizmeti alımının sürekli personel istihdamına dönüştürülmesidir. Ancak, SSM kanunun kendisine verdiği yetkiye rağmen nitelikli eleman ihtiyacını proje süresine bağlı kalmaksızın sürekli olarak STM'den karşılama yoluna gitmiştir.

KURUM CEVABI

SSM Sayıştay'a verdiği cevapta SSİK kararı doğrultusunda STM A.Ş. ile danışmanlık hizmeti tedariki sözleşmesi imzalandığını belirterek, şöyle denildi: “SSM tarafından yürütülen projeler üst düzey teknolojik yenilikleri içerecek nitelikte olduğundan projelerin başlangıcından itibaren her aşamasında yüksek teknik bilgi ve özel ihtisas sahibi kişilerden destek alınmasını gerektirdiği, SSM'nin asli görevlerinin Müsteşarlık personeli olan kamu görevlileri eliyle yerine getirilmekte olduğu, STM ile yapılan sözleşmenin personel açığını kapatmaktan ziyade bahse konu danışmanlardan sadece özel bilgi ve ihtisas gerektiren alanlarda teknik danışmanlık alınmasına yöneliktir”