Seçim öncesi destekler arttı

Seçim öncesi destekler arttı
7 Haziran 2015 Pazar günü sandığa gitmeye hazırlanan Türkiye’de, iktidar kesenin ağzını açtı. 3 işletmenin bir araya geldiği projelere, 300 bini geri ödemesiz 1 milyon lira destek verilecek

Milletvekili genel seçimlerine 1.5 ay kadar kısa bir süre kala, iktidardan yeni destekler geldi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı çerçevesinde proje destek üst limitinin 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkartıldığını belirterek, bu miktarın 300 bin liralık kısmının geri ödemesiz olduğunu söyledi.

Fuarlara destek

Recep Biçer, bugüne kadar 215 bin işletmeye 12 milyar lirayı bulan kolay kredi imkanı sunduklarını, ortalama 300 bin kişiye girişimcilik eğitimi, 17 bin girişimciye de yaklaşık 300 milyon lira destek verdiklerini dile getirdi. Recep Biçer, yurt içi fuarlarda destek üst limitini metrekare başına 120 liradan, 150 liraya, ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda da bu rakamı 80’den 100 liraya çıkarttıklarını kaydetti.

Yeni girişimci desteğinin süresinin başlangıç itibarıyla 2 yıl olarak belirlendiğini ifade eden Biçer, girişimcinin kadın, gazi, birinci derecede şehid yakını veya engelli olması halinde desteğe yüzde 20 ilavede bulunulacağını bildirdi, sabit yatırım desteği çerçevesindeki geri ödemesiz dönem süresinin 30 aya yükseltildiğini de açıkladı.

Recep Biçer, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı hakkında da şöyle konuştu:  “Proje destek üst limiti 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkartıldı. Bu miktarın 300 bin liralık kısmı geri ödemesiz, 700 bin liralık kısmı geri ödemelidir. Projenin orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında uygulanacak olması durumunda destek üst limiti 1,5 milyon lira olup bu miktarın 300 bin liralık kısmı geri ödemesiz 1,2 milyon liralık kısmı geri ödemelidir. Projede satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı olması durumunda bu destek oranlarına yüzde 15 ilave edilecek.” 

Teknopark kiraları

Girişimci olarak proje müracaatında bulunan işletmenin teknopark sınırları içinde olması durumunda aylık en fazla 1.250 lira, teknopark dışında olması durumunda da aylık en fazla 1.000 lira kira desteği verilebileceğini belirten Biçer, toplam desteğin de 30 bin ve 24 bin lira olduğunu kaydetti. Recep Biçer, projede çalışan personel gideri karşılığı olarak üniversitelerden bir yıl içinde mezun olabilecek öğrencilere ve lisans mezunlarına net ücret üzerinden 2 bin lira, yüksek lisans mezunlarına 2 bin 750 lira ve doktora mezunlarına 3 bin 500 lira destek sağlanacağını dile getirdi.  Desteğin üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya çıkartıldığını bildiren Recep Biçer, endüstriyel uygulama programı çerçevesinde işletmelere sağlanan geri ödemeli desteğin üst limitinin 200 bin liradan 500 bin liraya yükseltildiğini kaydetti.