Seçim yasaklarına saatler kala son anket sonuçları açıklandı

Seçim yasaklarına saatler kala son anket sonuçları açıklandı
24 Haziran seçimlerine geri sayım başladı. Seçim yasaklarına saatler kala son anket sonuçları da açıklandı. Peki Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı yüzde koç oy alacak? Adayların son oy oranları ne?

24 Haziran seçimlerine saatler kala Piar Araştırma şirketi son anket sonuçlarını yayınladı. 18-22 Haziran tarihleri arasında, 26 İlde, 2464 kişi ile 48 saat önce yapılan anketin sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı seçimleri kesinlikle ikinci tura kalıyor, Millet İttifakı Meclis'te çoğunluğu sağlıyor.

Araştırmanın sonuçları şöyle:

1- Cumhurbaşkanlığı seçimleri kesinlikle ikinci tura kalacaktır.

2- TBMM'de çoğunluk Millet İttifakı'nda olacaktır.

3- Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'ndan daha az oy alacaktır.

4- Muharrem İnce, CHP'den çok oy alacaktır.

5- Meral Akşener, İYİ Parti'den çok oy alacaktır.

6- Selahattin Demirtaş, HDP'den daha az oy alacaktır.

7- Temel Karamollaoğlu, Saadet Partisinden daha az oy alacaktır.

8- MHP seçmenlerinin çok az bir kısmı Erdoğan'a oy verirken, çoğunluğu Akşener'e ve daha az bir miktar ise İnce'ye oy vereceklerdir. Bu sebeple Erdoğan, Cumhur İttifakı 'ndan düşük, Akşener, İYİ Parti'den yüksek oy alacaklardır.

9- HDP'ye oy verecek olan Türk seçmenler İnce'ye oy verecekken, HDP'ye oy veren Kürt-Zaza seçmenler, Demirtaş'a oy vereceklerdir. Bu sebeple İnce, partisinden çok, Demirtaş ise partisinden az oy alacaklardır.

10- AKP'den Saadet partisine geçen seçmenlerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a oy verecekler. Bu sebeple Karamollaoğlu, partisinden daha az oy alacaktır.

11- Muhtemel Araştırma Yanılsamaları. Gözlemediğimiz kadarıyla AKP seçmenlerinin önemli kısmı 7 Haziran refleksleriyle hareket edecek. Yani oy kullanmayacakların önemli kısmı AKP seçmenleri olabilir. Bu yüzden 2. Tur için, TBMM çoğunluğunu almak kritik önemde olacaktır.

12- Yine de ikinci tur için Muharrem İnce daha avantajlı görünüyor. Bunun için sağ seçmeni bloklaştıracak, irrite edici eylem ve söylemlerin kullanılmaması gerekiyor.

13- 2. tur için en büyük risk İnce-Erdoğan seçimi havası yaratmak olacaktır. Bunun için İnce ve ona destek verenlerin, Parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında bir oylama yapıldığına Halkı ikna etmesi gereklidir. Erdoğan seçimi sağ/sol seçimi haline getirmek isteyecektir.

14- TBMM çoğunluğunu kazanan muhalif partilerin ikinci tur için İnce'ye destek açıklaması yapması ve İnce'nin ise bu açıklamayı "parlamenter sistem için işbirliği" olarak halka anlatması gereklidir.

15- Araştırma sonuçlarında Muharrem İnce insanların beklediği şekilde %30 ve üzerinde görünmüyor. Toplumdaki bu yanılsamanın sebebi tüm CHP fraksiyonlarının ilk kez aynı yerde buluşmuş olmasının getirdiği pozitif yansımadır.

16- CHP seçmeni daha önce hiçbir aday etrafında bu kadar kenetlenmemişti. Bu yüzden mitingler dolu ve coşkulu geçiyor. Seçmen yanılgısının sebebi bu durumdur.

17- Akşener ve İYİ Parti'ye oy verecekler esnaf ve kamu çalışanı ağırlıklı bir kitle ve bu kişiler sokakta konuşmuyor. Yani toplum içinde tercihini söylemeyen kitlenin daha çok İYİ Parti lehine olacağını düşünüyoruz.

18- HDP seçmeni ile diğer muhalefet arasında ciddi bir empati bağı oluştu. Bu sebeple ikinci tur için HDP tabanının firesiz şekilde muhalefete destek vereceğini gözlemliyoruz.

19- Özet ; Muhalefet ve adaylar ilk turda çok iyi bir performans gösterdiler, aynı performansı ayrışmadan ikinci tur içinde gösterebilirlerse değişim kaçınılmazdır.