Seçimlerin ardından zam yağmuru!

Seçimlerin ardından zam yağmuru!
24 Haziran milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından üst üste zamlar geldi. Alkollü içkilerde özel tüketim vergisi yüzde 15.5 arttı. Ekmeğe en az 15 kuruş zam gelecek. Yurttaşı zor günler bekliyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri bitti, zam yağmuru alkollü içkilerle başladı. Alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 15.5 yükseldi. Enflasyonrakamlarının açıklanmasıyla içkide yapılacak zam oranı da belli oldu.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan ÖTV listesine göre, alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarı 6 aylık Yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) olan yüzde 15.52 oranında artırıldı. Rakıda asgari maktu vergi tutarı 41 lira 75 kuruş artışla 213 lirayı geçti.

Yeni ÖTV güncellemesiyle ithal içki olan Votka, cin, likörler ile milli içki rakının asgari maktu vergi tutarı 213 liraya eşitlendi.

ÖTV artışı ile birlikte, alkol oranı yüzde 45 olan 70’lik rakının fiyatı aracı kârı dahil 28.50 lira, ÖTV 67.10 lira, KDV 17.20 lira, Toplam vergi 84.30 lira ve toplam vergiler dahil fiyat 112 lira 80 kuruşa yükselmiş oldu. Ürün fiyatına göre vergi oranı yüzde 258’den yüzde 296’ya yükseldi. Cin ve votkada asgari maktu vergi tutarı 37 lira 35 kuruş arttı.

Alkol derecesi yüzde 22’den fazla olan şarap ve likörlerde ise asgari maktu vergi tutarı 15 lira 49 kuruş yükseldi. ÖTV artışıyla ilgili Bloomberg HT’ye konuşan Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, “Bütçeyi benzin tüketenler, içki tüketenler ve sigara tüketenler finanse ediyor” dedi. Türkmen, devletin bir yılda aldığı özel tüketim vergisi tutarının 140 milyar lira olduğunu söyledi.

EKMEĞE 15 KURUŞ

Sofraların vazgeçilmezi ekmeğe zam kapıda. Türkiye’de hanelere günde ortalama tanesi 1.25 TL’den 6 tane ekmek giriyor. Yeni zamla dar gelirlinin sofrası daha da pahalıya patlayacak.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, ekmeğe zamgeleceğini duyurdu. Ulusoy, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından buğday alım fiyatının 1050 lira olarak açıkladığını belirterek, “Önceki seneye göre yüzde 12’lik bir artış eder. Buğdaydaki kalite kaybını da hesaba katarsak un fiyatına yüzde 10-15 bandında zam gelir. Bizde unun çuvalına 10 lira zam gelse, bunun ekmeğe yüzde 30 oranında etki ettiğini düşünürsek, 15 kuruş gibi bir fiyat artışı olacak” dedi.

İlgili Haberler