Seçmene verdiği sözlerden cayma affı!

Her birimiz ve topyekûn memleket için "olmak ya da olmamak" seçimine üç gün kalmışken neden gündemden düşmüş gibi görünen bir başlığa döndüğümü anlamayanlar çıkabilir. Söyleyeyim:

Aklımızla alay edilmesini hazmedemediğim için!

***

16 Nisan'daki "rejim referandumu" arifesinden başlayarak, kendisi gibi Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış bir grup ülküdaşıyla birlikte dillendirdiği, altı dolu eleştirilerle "Türk Milliyetçileri"ne dönük dikkatin odağı haline gelen ve 24 Haziran'da da oylarının Erdoğan'a olmayacağını açıkça ilan eden MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "af" teklifine çizdiği sınırlar üzerine hayli uzun, detaylı bir inceleme yapmış. Esasen "af"fa değil ortaya konan "kapsam"a karşı olan Kaya'ya göre, Bahçeli'nin teklifi, MHP'nin bugüne kadar, seçmenine hesap soracağını ifade ettiği hangi "suç"lar varsa, tamamını "hesap sorulamaz" hale getiriyor.

***

MHP'nin, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP'yle koalisyon yapmama gerekçelerinden biri, "17-25 Aralık'ın hesabını sormak"tı.

Hem meydanlarda, hem de seçim beyannamesinde, "17-25 Aralık'la ortaya dökülen, siyasi tarihimizin en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddiaları başta olmak üzere tüm yolsuzlukların üzerine titizlikle gidip, kul hakkı yiyenlerden, rüşvetçilerden, soygunculardan hesap sormayı" vaat etmiş, Meclis Soruşturmasını desteklemişti. Hatta, zamanı 17/25'te durdurduğu bir saat vardı Bahçeli'nin makamında!

Kaya soruyor:

"Rüşvet",  "Nüfuz Ticareti", "Görevi Kötüye Kullanmak", "Yargı Görevi Yapanı Etkilemeye Teşebbüs", "Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi", "Suçluyu Kayırma" benzeri suçları af kapsamına alarak, "17/25"in hesabını nasıl soracaksınız?

***

MHP'nin, yakın siyasi tarihindeki en büyük mücadelesi "Çözüm Süreci"ne karşıydı.

 14 Mayıs 2013 günü, "Anayasa suçu işlemiş Başbakan ve bazı hükümet üyeleri, konusu suç teşkil eden emri yerine getiren, suçluyu kayıran ve kollayan kamu görevlileriyle birlikte, 63 sözde akil insan hakkında", 10 Eylül 2015'te "Çözüm sürecini başlatarak ülkemizi yangın yerine çeviren sorumlular" hakkında suç duyurusunda bulunmuş, 18 Eylül 2015'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanları Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında Meclis Soruşturması talep etmişti.

Vaadi "Çözüm süreci zaafa uğramasın diyerek PKK'nın güçlenmesine yol açan ihanet içindeki kamu görevlileri ve siyasiler hakkında hukuki işlem başlatmak"tı.

Kaya soruyor:

 "Suçun işlenmesine yardım eden kişiye yönelik uygulanacak müeyyideler"i, "Görevi Kötüye Kullanma ve Görevinin Gereklerini Yapmakta İhmal veya Gecikme Gösterenlerle İlgili Yaptırımlar"ı, "Suçluyu kayıranlar"ı, "Tutuklu, Hükümlü ve Suç Delillerini Bildirmeme Suçları"nı, "Konusu Suç Olan Emri Uygulama"yı ve benzeri birçok suçu af kapsamına alarak, çözüm sürecinin sorumlularından nasıl hesap soracaksınız?

***

Bitmedi...

Kaya'nın madde madde ele aldığı incelemeye göre;

Başta terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanun olmak üzere af kapsamında yer alan birçok madde, PKK terörüyle mücadeleyi akamete uğratacağı gibi, DAEŞ türevi terör örgütlerinin militanlarını da "adam öldürmenin nitelikli halleri" dışındaki suçlardan cezaevinde tutabilmek mümkün olmayacaktı!

"Görevi Kötüye Kullanma", "Kamu Görevinin Usulsüz Olarak Üstlenilmesi", Siyasi Partiler Kanunu'nun 78/a ve "Millî Devlet Niteliğinin Korunması-Bağımsızlığın Korunması" başlıklı 79/a ve c maddelerinde düzenlenen suçlar da af kapsamında olduğundan, MHP'nin seçmene defalarca verdiği sözü tutması ve "BOP Eşbaşkanlığı"nın hesabını sorması mümkün olmayacaktı!

Türk siyasetinde belki de en ağır yarayı MHP'ye açan "Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar" af kapsamında olduğundan, siyaseti kasetle dizayn edenlerle mücadele mümkün olamayacaktı!

"Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar ve " Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" af kapsamında olduğundan, MHP en temel iddialarından kendi eliyle vazgeçmiş olacaktı!

***

Belki de en önemlisi...

Kaya soruyor:

 "Suç ve Suçluya Yardım", "Suç ve Suçluyu Övme", "Yardım ve yataklık", "Görevi İhmal ve Görevi Kötüye Kullanma", "Suçluyu Kayırma" gibi suçları af kapsamına alarak, FETÖ'yü palazlandıran, koruyan, kollayanlardan nasıl hesap soracaksınız!

 -Sayın Bahçeli istediği kadar Fetullah'ı ziyaret etmiş gazetecilerin çanak sorularıyla kendinden olmayan herkesi FETÖ'cülükle suçlasın- FETÖ'nün devlete sızabilmesinin asli müsebbibi olan "siyasi ayağı", onun teklif ettiği af kapsamı sayesinde paçayı kurtarmış olacaktı!

***

GÜNÜN SÖZÜ

"Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana

Bilmem söylesem mi söylemesem mi"

Aşık Mahsuni Şerif

kupur-10cm-en.jpg

SORU-YORUM

"Cumhur İttifakı"na ne oldu, buharlaştı mı, yandı bitti kül mü oldu, uçtu mu?

Yazarın Diğer Yazıları