Şehit ailesinden hibe evin parasını istediler

Şehit ailesinden hibe evin parasını istediler
AKP iktidarı, bir şehit ailesinin daha kalbini kırdı. TOKİ, 14 yıl sonra Mardinli şehit Uzman Çavuş Batırır’ın ailesine hibe ettiği ev için 20 bin lira talep etti

Şehit ailesine hibe edilen evi istediler

Ev satışa çıkacak

Eşİ şehit olunca 2 çocuğuyla yalnız kaldığını söyleyen Şehit Uzman Çavuşun eşi Hatice Batırır, “Eşim 1996’da şehit oldu. TOKİ, 2001’de Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hibe edilen ev için istediği 55 bin lirayı 20 bine düşürdü. 30 Nisan’a kadar süre verdiler. Parayı ödeyemezsem ev satılacak” dedi.

İlk vukuat değil

Şehİt ve gaziye saygısız AKP iktidarında SGK da benzer ayıplar yapmıştı. Bu kurum, Konya’da gazi Hasan Ata’ya protez bacağı için ödediği 2 bin lirayı istemiş, ödeme olmayınca icra takibi başlatmıştı. Yine SGK, İzmit’te Mustafa Azgın adlı gaziden protez bacak parasını faiziyle geri istemişti.

Şehit Uzman Çavuş Bilal Batırır’ın eşi Hatice Batırır, TOKİ tarafından kendi ve iki çocuğuna hibe edilen evin parasının istendiğini söyledi. Eşi şehit olduğunda biri 4 aylık diğeri 2,5 yaşında iki çocukla yalnız başına kaldığını söyleyen 40 yaşındaki Hatice Batırır, “Şehidim, emanetin şerefimdir afişleri asıyorlar. Şerefimdir demek afişlerde kalmasın. Eskiden miydi ki o. Şimdi o sözler geçerli değil mi. Benim vereceğim paraya onların ihtiyacı yok ama, benim ihtiyacım var. Bu parayı bizden almasınlar. İçimizi de daha fazla yaralamasınlar. Eğer alırlarsa ben bugünü hiç unutmayacağım” sözleriyle bu duruma tepki gösterdi.

Hatice Batırır, eşi Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Çavuş Bilal Batırır’ı 8 Mart 1996 tarihinde evden ayrıldıktan sonra bir daha görmedi. Ertesi gün eve gelen askerler Bilal Batırır’ın teçhizatının ranzasının başında olduğunu, ancak kendisinin bölükte olmadığını haber verdi. Batırır, eşinin daha sonra yakılarak öldürüldüğünü öğrendi. Eşinin şehit edildiğini, bugün hala kendisi ve çocuklarının başında dua edeceği bir mezarı bile bulunmadığını anlatarak, yaşadıklarını şöyle anlattı: “1996 yılında eşim Mardin Dargeçit’te şehit oldu. 23 yaşında ben iki çocukla yapayalnız kaldım. 16 yıl biz mağdur olduk. 2001 yılında Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hibe edilen bir ev vardı. 15 yıl sonra bizden bunun parası isteniyor. Benim eşim 25 yaşında gençliğinden vazgeçip vatan, milletin huzuru için canını feda etti. 2001 yılında bize hibe edilen evin şu anda parası isteniyor. Ben 4 aylık çocuğu 2,5 yaşındaki çocuğu tek başına büyüttüm. Onlara gelecek hazırlayacağım çabasıyla bir şeyler yapmaya çalışırken hibe edilen evin parası bizden isteniyor.”

30 Nisan’a kadar süre

TOKİ’nin ilk etapta kendilerinden 55 bin lira istediğini daha sonra 20 bin liraya indirdiğine dikkat çeken Hatice Batırır, kendisinin bir lira dahi vermek istemediğini söyledi. Batırır, “Çünkü benim içim yanıyor. 25 yaşında eşimi vermişim bu vatan için, milletin huzuru için. Yani bu gerçekten bizim canımızı acıtıyor” dedi.  TOKİ’nin 30 Nisan’a kadar süre verdiğini bu süreye kadar başvuruda bulunmazsa evin başkasına satılacağının söylendiğini anlatarak, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, gazisine, şehidine ev satacak kadar aciz değildir diye düşünüyorum. Kendi çocukları olsaydı böyle bir şey yaparlar mıydı, hani başına gelmeyen anlamaz. Onlardan tek isteğim bu evlerin parasını almasınlar ki bizim yüreğimizi acıtmasınlar.” Hatice Batırır şunları söyledi: “Verilen bir telefon numarasını aradığımda, ’gaziye, şehide ev satılır mı bu bize hibe edildi’dedim. Yapacağımız birşey yok dediler. Gerçek olduğunu o zaman öğrendik. 15 yıllık bir ev 65 metrekare. 55 bin lira çok fazla deyince 20 bine indiler. Biz sadece tapu parası alacaklarını bekliyorduk ama şu anda da 18 bin 800 lira ödeme talimatı geldi. Devlet bize 65 metrekare evi çok gördü.”