Şehit savcı Kiraz dualarla uğurlandı

Şehit savcı Kiraz dualarla uğurlandı
İstanbul Adliyesi’ndeki terör saldırısında görevi başında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, gözyaşları içinde dualarla toprağa verildi.

Şehit savcıya dua ve gözyaşlı veda

Haber: Alev Sipahi

 

iraz için ilk tören, görev yaptığı İstanbul Adalet Sarayı önünde yapıldı. Buradaki resmi törende gözyaşları sel olurken Kiraz’ın babası Muhammet Hakkı Kiraz, taziyeleri kabul etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kiraz’ın öz geçmişi okundu. Bu arada “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları atıldı. Konuşmaların ardından Kiraz’ın cenazesi Eyüp Sultan Camisi’ne götürüldü. 

Gözyaşları dinmedi
Törene, Kiraz’ın babası Muhammet Hakkı Kiraz’ın yanı sıra aynı adliyede hakim olarak görev yapan eşi Yasemin Kiraz ve yakınları ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Bülent Arınç, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Hakim, savcı ve avukatların cübbeleriyle yer aldığı tören, adliye personeli ve vatandaşlar tarafından binanın iç kısmındaki balkonlardan ve boşluklardan da izlendi. Törene katılan bazı hakim ve savcılar ile personelin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
 

Cübbeleriyle geldiler
Kiraz için ikinci tören Eyüp Sultan Camisi’nde düzenlendi. Buradaki törenine, Savcı Kiraz’ın eşi Yasemin Kiraz, oğlu Muhammet Hakkı Kiraz, kızı Pelin Kiraz ile babası Muhammet Hakkı Kiraz ve yakınlarının yanı sıra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Adalet Bakanı Kenan İpek, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı  Beşir Atalay, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinden subaylar, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, hakimler, savcılar, avukatlar ve vatandaşlar katıldı. Kiraz’ın cenazesinin başında Kur’an-ı Kerim okunurken, bazı yakınları da Kiraz’ın Türk bayrağına sarılı tabutunu öptü. Bazı avukatlar ile hakim ve savcılar camiye cübbeleriyle geldi. Daha sonra kılınan mazın ve okunan duanın ardından şehit Kiraz’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Eyüp Mezarlığı’na götürüldü. Kiraz, burada okunan dularla son yolculuğuna uğurlandı. 


“Yüreğim yanıyor, oğlum bunu hiç hak etmemişti”
eröristler tarafından görevi başında şehit edilen oğlu savcı Selim Kiraz için İstanbul Adalet Sarayı’nda düzenlenen cenaze töreninde konuşan baba Hakkı Kiraz, olayı televizyondan öğrendiğini belirterek, “Oğlum bunu hak etmemişti. Yüreğim yanıyor ama şükrediyorum” dedi. Cenazede güçlükle ayakta durabilin acılı baba şunları söyledi: “Allahtan geldi dedim. Takdiri ilahi dedim. Kaderimizde bu var dedim. Oğlum bunu hak etmemişti. Ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir. Biz inanan insanlarız. Hamdolsun, gayrimeşru bir yolda değildi. Namusuyla, alnının akıyla, şerefiyle, onuruyla, haysiyetiyle, görevinin başında takdir-i ilahi oldu. Ben memnunum, ben şükrediyorum. Yüreğim yanıyor ama şükrediyorum.” Hakkı Kiraz, bir basın mensubunun “Oğlunuzla görüşebildiniz mi?” sorusunu, “Görüşemedim. Arayamadık, konuşturmuyorlarmış” diye yanıtladı.

Terzilik yaparak okumuş
İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda teröristler tarafından şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın, çalışarak okuduğu ve lisedeyken terzilik yaptığı öğrenildi. Mersin’de yaşayan ailenin 15 yıllık komşusu Ferhat Taşın, Hakkı-Saadet Kiraz çiftinin uzun bir süredir şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın çocuklarına bakmak için İstanbul’da olduklarını söyledi. Ailenin tek erkek çocuğu olan Kiraz’ın şehit olmasından dolayı büyük bir üzüntü yaşadığını ifade eden Taşın, şunları söyledi:
Alçak gönüllüydü

“Lisede okurken aynı zamanda terzilik yapıyordu. Çalışarak okudu. Çok alçak gönüllü ve saygıdeğer  birisiydi. Olayı internetten öğrendim. Savcı Beyin fotoğrafını gördüm, çocuğun ağzını bantlamışlar. Şok oldum, böyle bir şey olamaz. Çok üzüldüm ve hemen Hakkı Bey’i aradım. Telefonda operasyonun iyi sonuçlanmasını diledim. Sesi çok üzgün geliyordu. Evlat acısı çok zor.” Mahallede sevilen bir aile olduğu belirtilen Kiraz ailesinin yaşadığı olay sonrası üzüntüye boğulan komşuları, telefon ile baba Hakkı Kiraz’a ulaşarak acılarını paylaştı. 
***

Soruşturmanın 5. savcısıydı
14 yıllık savcı olan Mehmet Selim Kiraz, Berkin Elvan soruşturmasındaki beşinci savcı olarak atanmıştı. Geçen yıl HSYK’nın yaz kararnamesi sonrasında Gaziosmanpaşa Adliyesi’nden Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na atanan Kiraz’a Gezi Parkı dosyaları verilmişti. Berkin Elvan ile ilgili dosyanın dışında yine eylemler sırasında yaralanan Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Erdal Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin soruşturma dosyasını yürütüyordu. 

Eşi de hakim
Kiraz’ın eşi Yasemin Kiraz da Çağlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapıyor. Savcı Kiraz Elvan’la ilgili dosyayı aldıktan sonra soruşturmayı sürdürürken, son olarak Emniyet Müdürlüğü’nden daha önce eşkâlleri belirlenen 3 polisin açık kimliklerinin belirlenmesi amacıyla olay günü o bölgede görevli 21 polisin kimliklerini almıştı. Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın, Berkin Elvan dosyasında yaptığı son işlemlerden biri de, Elvan’ın ölümüne ilişkin görüntüleri Jandarma Kriminal’e göndermek oldu.