Şehitliklerde hüzün vardı

Şehitliklerde hüzün vardı
Ramazan Bayramı öncesi yurdun birçok yerindeki şehitlikler doldu taştı. Evlatlarını teröre kurban veren şehit yakınları sabahın erken saatlerinden itibaren kabirlere akın etti. Henüz acıların çok taze olduğu Manisa Soma’daki Madenci Şehitliği de ağlayanlar ve dua edenlerle dolup taştı.

Şehitliklerde hüzün vardı

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Casusluk Davası nedeniyle cezaevinde bulunan Albay Necmi Yıldırım, Albay Koray Eryaşa, Yarbay Tamer Çetin, Astsubay Adnan Yılmaz’ın ciddi maddi sıkıntı yaşadıklarını, eşlerinin muhtaç hale düştüğünü söyledi. Yılmaz, Casusluk Davası’nı CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ile yakından izlediklerini, mahkemelerin yetkisizlik kararı vermeleri yüzünden sonuçlandırılamadığını kaydetti. Yılmaz, şöyle konuştu:

Seçkin personel
“Dava dosyası birçok mahkemeyi gezdikten sonra en sonunda mahkemeler tek tek yetkisizlik kararı verdiği için son kararı alacak Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne geldi. Bu sırada tabii ki bu insanların çektiği çile devam ediyor. Casusluk Davası’ndan dolayı yargılanan kişiler seçkin subaylar. Kurulan ‘kumpas’ yüzünden gelecekleri  karartıldı. Bu davada yargılanan personelin tamamı milli projelerde görev alan subaylar ve astsubaylar. Yani her açıdan gelecek vaat ediyorlar. ” 

Mahkeme belirsiz
Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararları kısmen onadı, kısmen bozdu. Özel yetkili mahkemeler kaldırılınca dosya 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi, orası yetkisizlikle Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi, oradan da yine yetkisizlikle İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Sonuçta dosya görev uyuşmazlığı nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gitti. Şimdi Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin yetkili mahkemeyi belirlemesi bekleniyor. Mahkeme belirlendiği takdirde tahliye talebinde bulunulabilecek.

10+.jpg

Kahraman şehitlerimizle gözü yaşlı bayramlaşma
Şehitlikler, arife günü acılarını kalplerine gömen aileler ve yetim çocuklarla doldu taştı. İstanbul Edirnekapı Şehitliği’ne sabah erken saatlerinden itibaren gelen aileler, yakınlarının mezarı başında Kuran okuyup dua etti. Uzun süre şehit oğullarının mezarının başında kalan bazı anne ve babalar, mezarlardaki fotoğrafları öptü. Bazı şehit yakınları, mezarları temizledi ve çiçekleri yeniledi. Birçok aile, ziyarete gelirken yanlarında getirdikleri çikolata ve şekerleri şehitlikte bulunanlara ikram etti. Şehitlikte görevli askerler, şehit yakınlarına çikolata ve kolonya sundu, kırmızı karanfil dağıttı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde şehit olan er Umut Bulut’un annesi Gülbahar Çayıroğlu, oğlunun 23. yaşgününde mezarı başındaydı. 

Yaş günü pastası
Şehidin kardeşleri Ayşe ve Ünal Bulut da annelerini yalnız bırakmayarak, şehit kardeşlerinin Samsun’un İlkadım ilçesi Kıranköy Garnizon Komutanlığı Şehitliği’ndeki mezarı başında hazır bulundular. Anne Çayıroğlu, önce oğlunun mezarı üzerindeki otları temizledi, ardından dua okudu. Ayşe ve Ünal Bulut ise şehit Umut’un 23. yaş günü için hazırladıkları pastayı, mezarına koydular. Anne Gülbahar Çayıroğlu, bayram günlerinde herkesin çocuğunun annesine koştuğunu ancak kendisinin yüreğinin buruk olduğunu söyledi. Çayıroğlu, “Bugün yaşasaydı hem bayramı hem de doğum gününü birlikte kutlayacaktı” diye konuştu. Kayseri Garnizon Şehitliği’nde yakınlarının mezarı başında dua edip Kuran okuyan aileler, kimi zaman gözyaşlarına hakim olamadı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen evlatlarının acısı dinmeyen anneler, oğullarının mezarındaki otları temizledi, çiçeklere su döktü. 

Acım hiç bitmiyor
15 yıl önce Mardin’deki çatışmada şehit düşen Nevzat Demircan’ın gözü yaşlı annesi Fatma Demircan, “İnsanlar için ’şehit olmuş’ demek çok kolay geliyor. Ancak benim acım hiç dinmiyor. Eskiden her hafta oğlumu ziyaret ederdim, yaşlandım artık çok sık gelemiyorum. Gelince ona selam veriyorum, bayramını kutluyorum” diye konuştu. Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 39’unun mezarlarının bulunduğu Soma Mezarlığı da arife günü ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaretçiler arasında şehit yakınlarının yanı sıra bayram nedeniyle ülkenin değişik yerlerinden Ege Bölgesi’ne gelen vatandaşlar da yer aldı. Şehit Kemal Çoban ve Davut Kösedayı’nın akrabası Fatma Güleç, ailelerinde iki kişiyi maden kazasında yitirdiklerini belirterek, “Ne yapsak bu acı dinmiyor. Ramazan ayı da ağlayarak sızlayarak geçti” diye konuştu.


Cezaevinde unutuldular
Balyoz, Ümraniye, Poyrazköy, İzmir Casusluk gibi davalarda yaşanan tahliyelerin ardından, “İstanbul Askeri Casusluk” davasında yargılanan 4 asker cezaevinde kaldı. İkisi albay, birisi yarbay, birisi de astsubay olan ordu mensubu, mahkemeler arası görev uyuşmazlığı nedeniyle cezaevinden çıkamadı. Meslektaşları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay kararı ve yeniden yargılama talepleri doğrultusunda özgürlüklerine kavuşurken, Albay Necmi Yıldırım, Albay Koray Eryaşa, Yarbay Tamer Çetin, Astsubay Adnan Yılmaz, halen tutuklu bulunuyor. Bu isimler yargılandıkları özel yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesinde fuhuş ve casusluk suçundan beraat etti. 43 kişi ise örgüt iddiası ile ceza aldı. Fatih Erboz