Şekerde büyük oyun! Torbası 300 TL'den 700 TL'ye çıkmıştı

Şekerde büyük oyun! Torbası 300 TL'den 700 TL'ye çıkmıştı
Ham madde konusunda çok ciddi problemler olduğunu vurgulayan Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Yakın tarihe kadar 50 kilogramlık torbasını 300 TL’ye aldığımız şekeri şu anda 700 TL’ye alıyoruz. Pancarda kota kısıntısına gitmek doğru bir şey değil" dedi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) başkanlık seçimlerine sayılı günler kala İHBİR Başkan Adayı ve Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı basına açıklamalarda bulundu.

"TORBASINI 300 TL’YE ALDIĞIMIZ ŞEKERİ ŞU ANDA 700 TL’YE ALIYORUZ"

Sektörde yaşanan ham madde sıkıntısına değinen Taycı, "Ham madde konusunda çok ciddi problemlerimiz var. Yakın tarihe kadar 50 kilogramlık torbasını 300 TL’ye aldığımız şekeri şu anda 700 TL’ye alıyoruz. Pancarda kota kısıntısına gitmek doğru bir şey değil. Pancar aslında çiftçi tarafından en sevilen ürünlerden bir tanesiydi. İlave teşvikleri vardı ancak kotalar daraltılınca, üstüne bir de alım fiyatı garantisi verilmeyince üretici farklı ürünlere yöneldi. Dolayısıyla şekerde içinde bulunduğumuz dönemde pancar rekoltesi bir önceki döneme göre daha düşük. Ancak son verilmiş olan 1000 TL’lik alım garantisi çiftçiye bir nebze nefes aldıracak. Bu nedenle 10''uncu ayın hasatlarının iyi geleceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"YENİDEN EKİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI"

Konyalı olan Taycı, kendi akrabalarının da çiftçilikle uğraştığını belirterek, "Amcaoğlullarım, halaoğullarım beni arıyor. Şehirde ne iş yaparız diye fikir istiyor. Ben onlara çiftçilikten vazgeçmemelerini söylüyorum ama mazot, gübre fiyatları o kadar yükseldi ki insanlar farklı arayış içindeler. Devletimiz çiftçilere destek vermeli. Yeniden ekim seferberliği başlatmalı" dedi.

İlgili Haberler