Sel felaketleri göz göre göre gelmiş

Sel felaketleri göz göre göre gelmiş
Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü tarafından yayınlanan veriler korkunç tabloyu gözler önüne serdi... Onlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan sel felaketleri göz göre göre gelmiş. Yayınlanan verilere göre yalnızca 10 kentte 1051 köprü uygunsuz, 7 kentte 4805 yapı dere yatağına inşa edildi.

Ülkemizdeki her doğal afet ihmalsizlik ve tedbirsizlik sebebiyle felakete dönüşüyor, onlarca aile yok oluyor. Akarsular üzerindeki köprülerin büyük bölümü ise taşkınları engelleyici olmak bir yana, tehlikeye davetiye çıkarıyor. Son olarak geçtiğimiz sene Kastamonu sel felaketinde 82 yurttaş hayatını kaybederken, bu ayın başında meydana gelen taşkında ise 11 köprü yıkıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlükleri’ne bağlı birimler, derelerin üzerinde bulunan köprü ve menfezleri inceledi. Köprü ve menfezlerin uygun teknik kullanılarak yeterli kesitte yapılıp yapılmadığını kontrol eden ekiplerin raporları, kentleri felakete sürükleyen taşkınlara ayna tuttu.

10 KENTTE 1051 ADET UYGUNSUZ KÖPRÜ

BirGün''den Mustafa Bildircin''in haberine göre, kayıtlarda yer alan bilgiler incelendiğinde, 2013-2020 yılları arasında sadece 10 kentte 1051 adet uygunsuz köprü tespit edildi. Köprülere yapılan ve tehlikeye davetiye çıkaran uygunsuz müdahalelerin en çok belediyeler, il özel idareleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle gerçekleştirildiği belirtildi.

BALIKESİR İLK SIRADA

TAMBİS’te, uygunsuzluk tespit edilen 1051 adet köprünün kentlere göre dağılımı da paylaşıldı. En fazla uygunsuz köprü müdahalesinin tespit edildiği kentlerin aynı zamanda, “Taşkın riskinin de yüksek olduğu kentler” olduğu belirtildi. 10 kent arasından Balıkesir 327 uygunsuz köprü sayısıyla ilk sırada yer aldı. Balıkesir''i sırasıyla Giresun, Bartın, Karabük, Muğla, Sakarya, Rize, Artvin, İstanbul, Hatay izledi.

TAMBİS verilerinin paylaşıldığı Sayıştay’ın, “Taşkın Risk Yönetimi” raporunda çarpıcı değerlendirmeler de yer aldı. Dereler üzerinde taşkın potansiyelini ve ortaya çıkması muhtemel taşkınların etkilerini artıran çok sayıda köprü ve menfez bulunduğu belirtilerek, “Bunların uygun kesit ve tekniklerle yeniden inşası gerekmektedir” denildi.

AFETE DAVET ÇIKARAN UYGULAMALAR

Raporda, büyükşehir belediyelerinin felakete zemin hazırlayan uygulamalarına da dikkat çekildi. Dere yatakları üzerine inşa edilecek sanat yapısı projelerinde uygulanacak kesitler için DSİ’den onay alınmamış çok sayıda uygulama bulunduğu belirlendi. Raporda, “Özellikle menfezle yapılacak geçişlerde kesit tahkiki yapılmamakta ve temin edilebilen malzemeye göre kesitler oluşturulmaktadır” ifadesi kullanıldı. Mevcut yapıların yenilenmesinde debi hesabı yapılmadığı da vurgulandı.

Taşkın riski altında bulunan yapıların dağılımı da korkunç tabloyu gün yüzüne çıkardı. Buna göre sadece 7 kentte 4805 yapı dere yatağına inşa edildi. Risk altında olan kentlerin ilk sırasında 2438 yapıyla Düzce yer aldı. Düzce''yi sırasıyla Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize izledi.

MOLOZ DÖKÜLDÜ

Malzeme dökme ihbarlarının en fazla yapıldığı kentin Trabzon olduğu da bildirildi. Trabzon’da 2013-2020 yılları arasında toplam 85, Giresun’da 42, Balıkesir’de ise 32 malzeme dökme ihbarı yapıldı.