Selahattin Demirtaş’ın abisi de vuruldu...

Sıcak gündemin çok flaşlı başlıklarına rutin bir cümleyle başlayalım;

Bölücü terör örgütü PKK’lı hainlere karşı yürütülen operasyonlar kararlılıkla  devam ediyor..

Daha önce 200 olarak belirlenen PKK’lı leş sayısının daha da arttığı kaydediliyor. Kaynakların verdiği bilgi; hava ve karadan  yürütülen bombalamalar sonucunda PKK’nın yaralı sayısının 300 civarında olduğu ve bunun büyük bölümünde ağır yararlıların teşkil ettiği yönünde. Ankara’ya bölge istihbarat kaynaklarından ulaşan en çarpıcı bilgi ise HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dağa çıkan abisi Nurettin Demirtaş’ın da operasyonlar sırasında vurulduğu ve yaralılar arasında olduğu. Dün saat 15:30 itibarıyla Ankara’ya  ulaşan PKK’nın hasar tespit raporunun ana başlıkları şöyle;

* Operasyonlar neticesinde PKK’nın Kandil’deki adamlarının en az 500’ü saf dışı kaldı.

* İletişim bağlantısı çöken PKK Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarından haberdar olmak için çanak antenler kurdu. Televizyonlardan haber almaya çalışıyor.

* PKK yaralılarını Barzani’nin hüküm sürdüğü alana kaçırdı. Hafif yaralılarını kendi imkanları ve kendi doktorları ile tedavi edip kurtarmaya çalışıyorlar.

* Ağır yaralılar ise Barzani’nin hastanelerinde tedavi ettiriliyor. Ankara-Barzani’yi bu konuda uyardı. Aldığı cevap ise “Ne yapayım? Yaptıklarım insani yardım”  mealinde.

Ankara PKK’nın verdiği ölü sayısını Kandil’de mezarlıklara yaptığı keşif uçuşlarından tespit ediyor. Kaynaklar, PKK’nın bunu anladığı için ölülülerini gömme işini mezarlıkların dışına kaydırdığına işaret ediyor.

Arslan binbaşımızın  ve Sarpkaya  uzman çavuşumuzun şehit edilmesinden sonra  Salı gecesi  yapılan geniş çaplı operasyondan bilgilerle devam edelim;

Yurtiçi ve sınır dışında kara destekli yürütülen hava operasyonuna şehit Binbaşı Arslan Kulaksız’ın adı verildi.

Saat 22:00 sularında başlayan  hava harekatının Kuzey Irak safhasına 40 savaş uçağımız katıldı. Kandil ve civarında  silah mevzileri ve depoları vuruldu. Barınak, mağara, sığınaklarla beraber gömülü 2 çadır yerle bir edildi.

Yurt içinde deki PKK hedeflerine ise 30 savaş uçağı ile harekat düzenlendi. 30 doçka ve havan mevzii 2 sığınak, 10 barınak, 10 mağara, 4 barınma alanı vuruldu.

Yurt içi ve dışında yapılan hava operasyonlarında savaş uçaklarımız  hedeflere toplam 300 bomba yağdırdı. Bunun 140’ı Kandil ve civarına.

Hava operasyonları bitirildikten sonra  saat 05:20 ile 06:10 arası karadan yurt içinde 70, sınır dışında 80 hedefe  atım yapıldı.

Salı gecesi sabaha kadar yapılan  Binbaşı Arslan Kulaksız operasyonun en flaş ve önemli yanı ise savaş uçaklarımızın operasyonu yakıt almak için hiç yere inmeden yürütülmesiydi. Gece karanlığında  savaş uçaklarımız  tanker uçaktan yakıt ikmali yaparak bombalamaları aralıksız sürdürdüler.

IŞİD ve PKK’nın inlerine yürütülen operasyonlarla birlikte diğer  sıcak gündem maddesine geçelim; ABD ile Ankara arasında sorun olan güvenli bölgeye... Cerablus-Azez hattına...

Ankara’daki Dışişleri ve TSK kaynakları güvenli bölgede sorunların aşıldığını belirtip  “bu iş tamam” diyor.

Güvenli bölgenin oluşturulması için IŞİD’e karşı yürütülecek ağır operasyonun Türk savaş uçakları ile birlikte  1-2 Ağustos itibarıyla Türkiye’ye gelecek koalisyon gücünün uçaklarının  teçhizatının tamamlanması  ile başlayacağı bildiriliyor. Güvenli bölgenin koordinatları 60 kilometre derinlik 110 kilometre genişlik olarak veriliyor. Ankara,ABD ile varılan mutabakat için  “kararlılığımız görüldü” diyor ve şu bilgileri veriyor;

* Güvenli bölgeye Türk  kara birlikleri de ABD kara birlikleri de girmeyecek.

* Güvenli bölgenin askeri gücü büyük ölçüde Türkmenlerden oluşacak. Türkmen gücüne Esad’a muhalif Araplar ile PYD’ye muhalif Kürtler eklenecek. Ankara Türkmen gücünün ileriki aşamada 9 bin civarında olacağına dikkat  çekiyor. Şu anda eğitim altında olan Türkmen gücünün sayısı bin 500-2 bin civarında. Ayrıca etilenlerde eğitici dersleri de veriliyor. Toplam eğitimli Türkmen gücü sayısı ise 5 bin.

* IŞİD temizlenip otomatik olarak güvenli bölge kurulduktan sonra Türkmen nüfusa barınma hakkı verilecek. Türkmen nüfusunun yanında Türkiye’ye göç eden Esad muhalifi Arap nüfusa ve PYD muhalifi Kürt nüfusa da barınma hakkı tanınacak.

Buraya kadar aktardıklarım dün itibarıyla gelinen son nokta. Peki Ankara, ABD’ye yüzde 100 güveniyor mu?..

Aldığım izlenim, Ankara kırmızı çizgilerini hala koruyor. Yani; PKK/PYD/YPG Fırat’ın Batısına geçerse, Cerablus’a girmeye kalkışırsa müdahalede kaçınılmaz olacak. Ve bu kararlılık ABD’ye tekrarlandı.

Bu arada kamuoyunda sıkça gündeme gelen  “PKK vuruluyor da YPG niye vurulmuyor”  sorusunun cevabını ben de aradım. Ankara’daki kaynaklar geçtiğimiz günlerde YPG kanadından gelen ateşe misli ile karşılık verdiğini hatırlatıp şöyle diyor;

 “Bizim şu anda hedef önceliğimiz PKK. Vuran da yıkan da o. Şu anda IŞİD de ateş kesti. Biz ateşin kimden geldiğine değil nereden geldiğine bakıp hareket ediyoruz. Tehdit gelen neresi ise vurulur”.

 

Yazarın Diğer Yazıları