Sezaryen yapan doktora ceza

Sezaryen yapan doktora ceza
Sağlık Bakanlığı'nın yeni eylen planına göre, sezaryende ısrar eden doktor, doğum yaptıramayacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, normal doğumu teşvik için sezaryen oranlarını düşürme ve sezaryen yapan doktora ceza tehdidi, tartışmaya yol açtı.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'a yaptığı açıklamada ‘’ Kadın bedeni üzerindeki dil kalkmalı. ‘Üç-beş çocuk doğurun; kürtaj, sezaryen cinayettir’ gibi söylemlerden uzaklaşmak gerekir’’ dedi.

DOKTORA DOĞUM YASAĞI

Sağlık Bakanlığı, normal doğumun teşvik edilmesi ve sezaryen oranlarının azaltılması amacıyla 5 yıllık eylem planı hazırladı. Yeni eylem planına göre “100 doğum yaptıran doktorun, sezaryen oranına bakılacak ve bu oran yüksekse uyarılacak. Oranda düşme olmazsa, SGK’nın ödemesi kesilecek. Üçüncü aşamada ise, hekimin doğum yaptıramayacak.

SİSTEMİN ETKİSİ VAR

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan eylem planı konusunda SÖZCÜ’ye konuştu ve “Hekime baskı yapmak, ceza vermek yerine; onun bilgileri ile hasta yararını birleştiren bir anlayış olmalı” dedi. İlhan şunları söyledi:

‘’Sezaryenin artmasında mevcut sağlık sistemindeki aksaklıkların etkisi var. Hekimler üzerindeki baskıya açılan davalar da eklenince, hekimler de korumacı davranıyor ve hasta ya da bebek zarar görmesin; ben de herhangi bir risk almayayım diye daha çok sezaryene yönleniyorlar”

YAPTIRIM SORUNU ÇÖZMEZ

‘Sezaryeni sayıp, ceza veririz, doğum bilginizi tartışırız, doğum yaptırmanızı engelleriz’ gibi yaptırımlara yönelmek, sorunun asıl kaynağından kaçmak olur. Bu şekildeki yaptırımlar sezaryen olması gereken doğumları da, normal doğuma zorlar. Hekim sezaryen olup olmayacağına bilimsel olarak, hastayı da gözeten bir şekilde karar verebilmeli. Kadın da, normal doğum veya sezaryene hekimiyle birlikte karar verebilmeli. Mevcut sağlık sisteminde hekimler ve kadınlar baskı altındalar. Cumhurbaşkanı’nın ve siyasilerin söylemleri ve davalar ile hekimler zor durumda kalıyor, genç hekimler ise kadın doğum uzmanlığından uzaklaşıyor’’