Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Sezon finalinde muhteşem konser

Ankara Devlet Türk Halk Müziği Gençlik Korosu, sezon finalini muhteşem bir konserle gerçekleştirdi. Koro’nun yönetimini uzun bir süre birlikte televizyon programları hazırlayıp sunduğumuz değerli şef, sanatçı meslektaşım Hasan Basri Dumlupınar üstleniyor.
Anadolu’nun tüm yörelerinden ve tüm kültür öğelerinden örneklerin sunulduğu konserde; Ege’nin Zeybeği’nden, Karadeniz’in Horon’una, Trakya’nın Hora’sından, Göller Bölgesi’nin Teke Zortlatması’na, Doğu’nun Halayları’ndan Orta Anadolu’nun Bozlak’ına kadar Anadolu kültürünün işlendiği en seçkin eserler yer aldı.
Türkü sunumlarının yanında Anadolu insanının ürettiği türkülerin nasıl meydana geldiğinin izleyici tarafından anlaşılabilmesi için Gençlik Korosu içerisinde oluşturulan yine gençlerin yer aldığı tiyatro oyun ekibi ile türkülerin mizansenli, dramatize edilmiş sunumları gerçekleştirildi.
Senaryosunu ve rejisini araştırmacı yazar Habib Coşkunsoy’un hazırladığı gecede, bu keyifli konserin sahne sunumlarını üstlenmek de bana düştü.
Geniş bir yelpazede hazırlanmış olan repertuarda önemli ustaların, ozanların eserleri vardı. Pir Sultan Abdal’dan alınan deyişler, Şekip Şahadoğlu’ndan alınan Çorum’un karakteristik bozlaklarından Kader Bozlağı da seslendirildi. Kısa bir süre önce aramızdan ayrılan büyük usta, Bozkır’ın tezenesi Neşet Ertaş da unutulmamış, güçlü türküleri ve gençlerin yorumlarıyla orada aramızdaydı. Halk Müziği’ndeki klasikleşmiş türkülere de yer verilen konserde genç solistler tek başına birer yazı konusuydular. Türküleri icra etme yetenekleri, ister koro ister solist olarak sunma performansları ile profesyonel icracıları aratmamalarının yanı sıra, türkülerin bu genç yüreklerde daima yaşayacağını hatırlatıp izleyenlerin gönlünde taht kurdular. Kâh ağlattılar, kâh güldürdüler.
Ayrıca etkinlik içerisinde yer alan Devlet Halk Dansları Topluluğu’na bağlı Çocuk Halk Oyunları Grubu’nun sunduğu Karadeniz yöresi oyunları vardı ki görülmeye değerdi.
Altı Nokta Görme Engelliler Spor Kulübü için sunulan sezon kapanış konseri bir başka açıdan da önemliydi. Erzurumlu aşık ozan, Fuat Çerkezoğlu’nun yüreğinden dökülen doğaçlama sözcükleri sazıyla buluşturduğu gecede, “Görmeyen göz, gören gözden güzeldir” cümlesiyle verilen ayağı söz ve ezgisiyle öyle bir işledi ki o an tüm yürekler görüyor, tüm gönüller derinden duyuyor, tüm gözler görüyordu.
Böylesi keyifli bir gecenin ardından Gençlik Korosu’yla yeni sezonda yine güçlü konserlerde buluşmak dileğiyle...

Yazarın Diğer Yazıları