Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Sezona merhaba !

Yoğun bir prova döneminden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir çok sanat kurumu yeni sezona merhaba demeye ve seyircisiyle buluşmaya hazır.
Hummalı bir çalışma dönemi, dekor, kostüm, ışık ve sahne provaları derken, özellikle de yaz döneminden bu yana sahne sanatlarındaki tatil sessizliği yerini uzun soluklu bir sanat sezonuna, tiyatro oyunlarına, dans gösterimlerine ve müzik dinletilerine bırakıyor. Öncelikle her sezon öncesi yazımda belirttiğim gibi tüm kurumlara ve sanatçı arkadaşlarımıza başarılı ve sağlıklı bir yeni sezon diliyorum. Peki bu sezon nerede ne izleyeceğiz, ne dinleyeceğiz ?
Devlet Tiyatroları ile başlayalım söze. Devlet Tiyatroları geçtiğimiz sanat sezonunda izleyicinin beğenisini kazanmış oyunların yanı sıra 24 yerli, 23 yabancı ve 10 çocuk oyunu olmak üzere 57 yeni yapımı ilk kez tiyatro izleyicisiyle buluşturacak.
Önceki turdan devam eden oyunlarla 1 Ekim’de “Perde” diyen Devlet Tiyatroları’nda bir yandan da yeni oyunların provaları sürüyor. Şinasi Sahnesi’nde “Suçlu Yürekler” 1-4 Ekim tarihlerinde, “Küçük Mucizeler” 5-14-15-16-17-18 Ekim tarihlerinde, Akün Sahnesi’nde önceki turdan devam eden “Kanlı Nigar” 4-19 Ekim tarihlerinde, Altındağ Tiyatrosu’nda “Pinti Hamit” 3-12 Ekim tarihlerinde, Stüdyo Sahne’de “Tavandaki Kuş” 7-10-14 Ekim tarihlerinde izlenebilir.
Yeni yerli oyunlardan provaları sürenler ise şöyle ;
Ahmet H. Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, Ömer Seyfettin’in “Asilzadeler”, Orhan Kemal’in “Üç Kağıtçı” isimli eseri. Yine Vasfi Öngeren’in “Asiye Nasıl Kurtulur”, Suat Derviş’in “Fosforlu Cevriye” isimli eseri yeni sezonda seyirciyle buluşacak eserlerden bazıları.
Ayrıca Turan Oflazoğlu’nun “Genç Osman”, Çetin Altan’ın “Dilekçe”, Tuncer Cücenoğlu’nun “Ziyaretçi” ve Dinçer Sümer’in “Gecenin Kulları” da yine yeni tur oyunlarından sütunlarıma sığdırdıklarım. Yabancı oyunlardan bazıları ise şunlar ; William Shakespeare’in “Fırtına” ve “Macbeth”, Henrik İbsen’in “Yaban Ördeği”, John Steinbeck’in meşhur eseri “Gazap Üzümleri” ve Woody Allen’ın “Bir daha çal Sam” isimli eserleri izleyicinin beğenisine sunulacak.
Devlet Tiyatroları çocukları da unutmamış. Cemalettin Kavaklıgil’in “Keloğlan Hekimbaşı”, Ulviye Karaca’nın yorumuyla “Kırmızı Başlıklı Kız” ve Ayhan Akalın’ın “Cıbıl Kurt” isimli çalışmaları, Stafan Göthe’nin “Bir Şubat Gecesi” sadece bir kaçı.
Opera ve bale repertuvarları da aynı seçkinlikte kaliteli eserlerle seyircisiyle buluşuyor. Geçen turdan devreden “Aşk-ı Memnu” ve “IV. Murat” gösterimde. Bir önceki sezondan “La Bohem” ve yeni turda “İl Travatore” ve “Manon Lescaut” seyircinin beğenisine hazırlanıyor.
Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Ankara Devlet Klasik Türk Müziği korosu da çok zengin icralarla dinleyicileriyle buluşuyor. Türkülerin en güzel, en zengin ve en profesyonel icrasını dinleyebileceğiniz Ankara Devlet Türk Halk Müziği korosunun açılış konseri 16 Ekim Perşembe akşamı saat 19.00’da Resim Heykel Müzesi’nde. Şef Nemci Kıran yönetimindeki koro 13 Kasım’da da “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” isimli özel konseriyle dinleyicileriyle yine aynı mekanda buluşuyor. Periodik konserler de veren koronun özel konserlerinden birisi de 18 Mart “Çanakkale’den Sesleniş” konseri. Deyişler ve Semahlar, Otantik Türküler, Saz solo dinletiler ve Mahalli sanatçıların da yer aldığı konserlerle başarılı çalışmalara imza atan koro turneler aracılığıyla da tüm illerdeki izleyicisine ulaşmaya çalışıyor. İrtibat için www.turkhalkmuzigikorosu.tr.cx
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Klasik Türk Müziği Korosuda birbirinden güzel eserlerin icrası ve dinletilerle izleyicisiyle buluşmaya hazır. İyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları