Görmezden gelinen faciaya 3 günlük yas!

Görmezden gelinen faciaya 3 günlük yas!
Muhalefetin Soma madenleri konusundaki daha önceki uyarılarını dikkate almayan AKP iktidarı, yüzlerce işçinin can verdiği facia için şimdi 3 günlük “milli yas” ilan etti

Görmezden gelinen faciaya 3 günlük yas!

Hükümetin Soma madenleri konusunda uyarıları görmezden gelip, ihmalin faturasını yüzlerce işçi canıyla öderken Başbakanlık, ilçede yaşanan facia nedeniyle üç günlük “milli yas” ilan etti. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir” denildi. Türkiye daha önce de, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümünde ulusal yas ilan etmişti.

Bayraklar yarıya indi
Ocak 2012’de, Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada “14 Ocak 2012’den, Rauf Denktaş’ın naaşının toprağa verileceği tarihe kadar ulusal yas ilan edildiği” açıklamıştı. Ulusal yas kapsamında, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti. 3 günlük ulusal yas nedeniyle, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda gerçekleştirilecek resmi tören dışındaki tüm kutlama programları da iptal edildi. Soma’da maden ocağındaki yangının ardından ilan edilen milli yas dolayısıyla tüm kurumlarda da bayraklar yarıya indirildi. Manisa’nın Taksim Meydanı Atatürk Kültür Merkezi önünde dalgalanan dev Türk Bayrağı görevliler tarafından yarıya indirildi. Soma’da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için dün Türkiye’nin tüm camilerinde öğle ezanından önce sala okundu, hayatını kaybeden madenciler için dualar okunup, gıyabi cenaze namazları kılındı.

KKTC de de yas!
Bu arada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de (KKTC) Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle 15 ve 16 Mayıs’ta iki günlük ulusal yas ilan edildi. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Soma’daki maden kazası nedeniyle KKTC’ -de de ulusal yas ilan etme kararı aldıklarını söyledi.


Mecliste saygı duruşu!
TBMM Genel Kurulu’nda Manisa’nın Soma ilçesinde yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki facia nedeniyle saygı duruşu yapıldı. Meclis, Soma’daki facia ve milli yas ilan edilmesi nedeniyle çalışmıyor. TBMM Genel Kurulu’nda dünkü birleşimin açılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Yaşanan faciaya ilişkin tüm grupların imza attığı ortak metnin okunmasının ardından Genel Kurul’da birleşim, yasama çalışmasına geçilmeden 20 Mart Salı günü tekrar toplanmak üzere kapatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, daha önce de Hint Okyanusu’ndaki deprem ve tsunami, 17 Ağustos Marmara depremi, 11 Eylül saldırıları gibi olaylar nedeniyle de saygı duruşunda bulunulmuştu. Meclis’teki komisyonlar ve basın toplantıları da iptal edildi. Türk Bayrağı Kanunu uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Türk Bayrağı hiç bir zaman, Anıtkabir’deki bayrak da 10 Kasım dışında yarıya indirilemiyor. Ancak milli yas nedeniyle Meclis ek binalardaki bayraklar yarıya indirildi.


Milli yas nedir?
Bir ulus için önemli ve ülkesine çok büyük hizmet etmiş bir insan veya milli değerler adına önemli insan topluluğu ölmüştür ya da tarihte o ülkede toplu katliamlar gerçekleşmiştir ise bunlar ulusal yas ilan edilme gerekçeleridir. Ulusça üzüntü duyma günleridir. 1 gün, 2 gün veya daha uzun da olabilir. Bayraklar yarıya iner, varsa kutlamalar iptal edilebilir.