SGK Başkanı'ndan borçluları ilgilendiren açıklama

SGK Başkanı'ndan borçluları ilgilendiren açıklama
SGK Başkanı Bağlı, emeklilere promosyon konusunda, “Biz her türlü çalışmayı yaptık, büyüklerimizin önüne koyduk. Düğümü Sayın Başbakanımız çözecek” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin, “Gecikme cezası ve zammını siliyoruz, yerine Yİ-ÜFE dediğimiz enflasyon farkını koyuyoruz. Eğer peşin öderseniz, enflasyon farkının yüzde 50’sini ödemek suretiyle borçtan kurtulma imkanınız var” dedi.

SGK Başkanı Bağlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği kahvaltı programında gazetecilerle bir araya geldi. Bağlı, Prim gün sayısı dolduğu halde yaş beklediği için emekli maaşı alamayanlar için erken emekliliğin söz konusu olup olmayacağına ilişkin, “1990’lı yılların başında 37 yaşında insanları emekli ettiler ve Sosyal Güvenlik Sistemi bozulmaya başladı. Toparlamaya çalıştık. 7.2 milyon yaşa takılan kişi var, hadi bunları emekli edelim dediğinde kamunun ek maliyeti 400 milyar TL” açıklamasında bulundu. Bağlı, erken emekliliğin, vicdanen de yapılamayacağını sözlerine ekledi.

“REFORMLAR YAPILMASAYDI SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞI YILLIK 100 MİLYAR TL OLACAKTI”

Türkiye’nin Genel Sağlık Sigortasında sağlık paketinin kapsamı açısından İskandinav ülkelerinin çok ilerisinde olduğunu söyleyen Bağlı, “2070’e kadar Sosyal Güvenlik kendi, yağıyla kavrulabilir durumda. 2006-2008 Sosyal güvenlik reformları yapılmasaydı sosyal güvenlik açığı yıllık 100 milyar TL civarında görünüyordu. Şu anda biz 10 milyar TL olarak bütçeyi yaptık” dedi.

“ENFLASYON FARKININ YARISINI ÖDEMEK SURETİYLE BORÇTAN KURTULMA İMKANINIZ VAR”

Bağ-Kur ve SSK prim borcu olan işverenlerin borçlarını yapılandırmaları için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Bağlı, şöyle konuştu:

“Daha önceki yapılandırma kanunlarında anaparanın üzerine uyguladığımız bir gecikme cezası ve zammı var. Bunu siliyoruz yerine Yİ-ÜFE dediğimiz enflasyon farkını koyuyoruz. Eğer peşin öderseniz, enflasyon farkının yüzde 50’sini ödemek suretiyle borçtan kurtulma imkanınız var. Borç durumu ne kadar eskiyse buradan ona göre bir indirim söz konusu oluyor. Eski borçlarda yüzde 80’e kadar indirim yapılabiliyor.”

“SON BAŞVURU 31 EKİM’E KADAR YAPILABİLECEK”

SGK Başkanı Bağlı, işveren ve esnaftan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin şu bilgileri verdi:

“4A alacaklarımız, 1 milyon 361 bin işverenimizin 48 milyar kredi borcu var. 400 bin işveren başvurdu. Toplam olarak 12 milyar borç yapılandırıldı. 4B’de, esnaflarımızda 160 bin civarında başvuru var, bunun da başvuru tutarı 850 milyon civarı. İşverenlerimize baktığımız zaman şu anda 37 bin civarı peşin ödeme yapıldı. Başvuru borç tutarı 800 milyar civarında fakat ödeyecekleri tutar düşüyor.”

Borçların yapılandırılmasına ilişkin son başvuru 31 Ekim’e kadar yapılabilecek.

“BU ATILACAK EN BÜYÜK İFTİRALARDAN BİRİ”

Suriyeli sığınmacılar konusunda ise dünyanın en fazla sorumluluk hisseden ülkesinin Türkiye olduğunu ifade eden Bağlı, “Sanki Türkiye’nin her tarafında Suriyeliler kayıt dışı çalıştırılıyormuş. Kamu idaresi de buna göz yumuyormuş. Öyle bir durum yok. Mevzuatı oluşturduktan, yönetmeliği de çıktıktan sonra hangi sektörde ne kadar çalışabilir, bu nasıl olacak, bütün bunlar belli bir standarda getirildi.  ‘Türkiye niteliksiz ve düşük iş gücü olarak Suriyelileri istihdam ediyor’, bunu ortaya koyacak hiçbir veri yok. Bu atılacak en büyük iftiralardan biri” dedi.

“ÖNCEDEN BANKALARA KOMİSYON ÖDENİRDİ BİZ PROMOSYON ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

SGK Başkanı Bağlı, promosyon konusunda ise, “Biz her türlü çalışmayı yaptık, büyüklerimizin önüne koyduk. Düğümü Sayın Başbakanımız çözecek. Beklentiyi biz oluşturmadık. Öyle bir rakam ortaya çıkıyor ki neredeyse bir maaş. SSK iken emekli maaşlarını ödemek için bankalara komisyon ödenirdi. Biz bunun karşılığında promosyon almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Toplantının ardından Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, Bağlı'ya "Başkalaşımın Öyküsü" isimli çalışmalarını hediye etti.