Şimşek’ten zor dönem uyarısı

Şimşek’ten zor dönem uyarısı
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankası FED’in bu ay faizleri arttıracağına inandığını söyledi ve küresel ekonomide zor bir dönemin geldiğine işaret etti

Mehmet Şimşek, 2015 yılında GSYİH büyümesinin yüzde 3’ün üzerinde çıkacağını kaydetti. Şimşek 2016 büyümesinin ise yüzde 4’ün üzerinde çıkabileceğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2016 enflasyonunun yüzde 5 ile yüzde 7 aralığında çıkmasını umduğunu belirtti.

Mehmet Şimşek, cari işlemler açığının tahminlerinden daha hızlı daralmakta olduğunu ve cari açığa oranının % 4.7 seviyesinde çıkacağını sözlerine ekledi.

Cari işlemler açığı

 “Rusya şoku” nun; Türkiye’nin cari işlemler açığını etkileyeceğine dikkat çeken Şimşek, “Türkiye, Rusya ile krizi masada çözmek istiyor. Rusya hatasını kabul etmeli” dedi. Politikalarda tahmin edilebilirliğin arttırılması gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Para politikasında da tahmin edilebilirlik arttırılmalı. Türkiye; daha ortodks bir para politikası çerçevesine sahip olmalı” şeklinde görüş bildirdi. Mehmet Şimşek, öte yandan, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu teyid etmesinin olumlu olduğunu, ancak, Türkiye’nin reformları konusunda neden tereddüt duyduğunu anlayamadığını belirtti.

Türkiye’de siyasi belirsizliğin azaldığını belirten Mehmet Şimşek şunları söyledi: “Küresel ekonomik arka plana bakınca bir takım sıkıntılar var, zor bir dönem. FED; muhtemelen, faizleri arttıracak, parasal sıkılaştırmayı çok önceden başlattı. İngiltere Merkez Bankası da ikinci çeyrekte bunu takip eder. Faizlerde küresel olarak normalleme süreci başlayacak. Bu; gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber değil. Para akışını sınırlar, hatta yönünü bile  değiştirebilir. Dolar likitidesinde bir miktar sıkıntı yaşanabilir. Küresel olarak ikinci sorun alanı Çin. Şu anda petrol ihraç eden ülkelerin tamamı cepten yiyor.”