Esad, “ölüm-kalım” savaşına hazırlanıyor

Esad, “ölüm-kalım” savaşına hazırlanıyor
Suriye kaynakları ordunun bir strateji çerçevesinde İdlib ve bazı kentlerden çekildiğini, İran’ın desteğiyle bu bölgelerin geri alınacağını vurguladı

Suriye’de sahadaki askeri durum, IŞİD ve El Nusra Cephesi gibi El Kaide uzantılı örgütlerin ilerlemesi ve Suriye ordusunun tahliye süresi kazanacak kadar çatışarak çekilmesi nedeniyle “Ülke bölünüyor” senaryolarının yeniden dile getirildiği bir sürece girdi. Uluslararası platformda ve basında, Suriye ordusunun ağır yenilgiler nedeniyle çekildiği yorumları yapılmasına karşılık, Suriye ordusunun, İran’ın askeri desteğiyle kaybettiği stratejik kent ve bölgeleri geri almak için, ölüm-kalım savaşına hazırlandığına dikkat çekiliyor. Kaynaklar ordunun bir strateji çerçevesinde çekildiğini vurguluyor. Suriye ordusunun İdlib, Cisr el Şugur ve Eriha’yı kaybetmesini, savaşı değil bir çatışmayı kaybettiği şeklinde değerlendiren Suriyeli askeri stratejist Selim Harba, savaşta üstünlüğün stratejik açıdan Suriye ordusunda olduğunu savundu. Harba’ya göre, IŞİD ve El Nusra gibi radikallerin Suriye içinde ilerlemesinin nedenlerinden biri, komşu ülkelerin sınırlarının açık olması. 100’den fazla ülkeden cihatçıların Suriye’ye akmaya devam ettiğini hatırlatan Harba, “IŞİD ile savaştığını iddia eden koalisyon ciddi değil. ABD koalisyonu, Rakka’danDeyr el Zor’dan, Anbar’dan, Ürdün’den harekete geçen IŞİD konvoylarını gördü ancak müdahale etmedi” diyor.

Türkiye’ye suçlama

Türkiye sınırındaki İdlib’in El Nusra ve Ahrarul Şam’ın eline geçmesinde Türkiye’nin rol oynadığını savunan Harba, “İdlib’de, Mastume’de, Cisr el Şugur’da ve Eriha’da olanlar tamamiyle Erdoğan rejiminin planlaması ve El Nusra’nın bunları hayata geçirmesi ile gerçekleşti. Türk uçakları bölgede keşif uçuşları yaparak bilgileri teröristlere aktardı. Cisr el Şugur’a saldırıyı yöneten Ebu Muslim el Şişani’nin telefon kayıtları var elimizde. Şişani, Türkiye’deki operasyon odasından uçakların Cisr el Şugur’daki hastanenin vurulmasını istedi. ancak olmayınca tepki gösterdi” dedi.

Şam’ı Süleymani savunacak

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’tan davet alan İranlı General Kasım Süleymani’nin, IŞİD’e karşı başkent Şam’ı savunacağı belirtiliyor. Irak’ta IŞİD militanlarına karşı yürütülen operasyonu perde arkasında İranlı General Süleymani’nin bulunduğu aylardır bilinen bir gerçek. Newsweek dergisinin geçen yılın kasım ayında kapak yaptığı İran Devrim Muhafızları’nın elit birimi Kudüs Gücü’nün başında bulunan General Kasım Süleymani bu kez de Esad tarafından elde tuttuğu başkent Şam’ı savunmak için davet edildi. Fransız Liberation gazetesi Süleymani’nin 7 bin askeriyle birlikte Şam’ın IŞİD’in eline geçmesini engellemek için buraya gittiği yazdı. Iraklı ve İranlı birçok askeri yetkili tarafından mükemmel bir komutan olarak tanımlanan Süleymani, eylül ayında Amerli’nin IŞİD militanlarından geri alınmasıyla sonuçlanan operasyon sırasında çatışma bölgesinde görüntülenmişti. Tam bir savaş tutkunu olan Süleymani’nin zamanının büyük bölümünü başkent Bağdat’la Kuzey Irak arasında mekik dokuyarak geçirdiği söyleniyor.