CHP’de muhalefet sesini yükseltiyor

CHP’de muhalefet sesini yükseltiyor
Eski milletvekili Umut Oran, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun güven tazelemesini istedi

CHP’de kazan kaynıyor

Oran, 1 Kasım sonrası ortaya çıkan tablo nedeniyle parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı toplaması gerektiğini söyleyerek, “CHP, çaresiz ve alternatifsiz değil” dedi. Mustafa Balbay ise, “Ben olsam, başarıya götürecek insanların göreve gelmesi için önünü açardım” diye konuştu.   

 

CHP’de muhalefet sesini yükseltiyor

Seçimdeki başarısızlığın sorumlusunun yönetim olduğunu söyleyen Umut Oran, “CHP’nin tek başına iktidarını kurmak için her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazırım” dedi.

Eski CHP Milletvekili Umut Oran, seçimde ortaya çıkan tablonun ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı toplayarak, acilen güvenoyu tazelemesi gerektiğini bildirerek başkan adayı olabileceğini ima etti. Mustafa Balbay ise bir soru üzerine, “İlle de genel başkan olayım derdim yok. Örgütün sağduyusuna, toplumun ortak aklına göre hareket edeceğim” açıklamasını yaptı. Bu iki çıkışın ardından bir açıklama da Muharrem İnce’den geldi. İnce, “Örgüt yorulmuş ve bıkmışsa değişim şart” dedi.

Oran, yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçiminin, CHP de dahil olmak üzere, muhalefet partilerinin başarısızlığıyla sonuçlandığını belirtti.  Kılıçdaroğlu’nun “başarının tek ölçütü iktidara gelmektir” ifadelerini anımsatan Oran, “CHP iktidar olamadıysa ortadaki tek gerçek başarısızlıktır. Bu anlamda, CHP’nin hiçbir yöneticisi ’yüzde 24,9’dan yüzde 25,3’e yükseldik’deme hakkına sahip değildir” görüşünü savundu. CHP’nin son 6 seçimde “anlamlı bir oy artışı” sağlayamadığına dikkati çeken Oran, CHP seçmeninin, örgütlerinin üzerine düşeni yaptığını, buna rağmen iktidar yüzü görülmüyorsa, sorumlunun CHP yönetimi olduğunu ileri sürdü.

Güven tazelemeli

Umut Oran, şunları kaydetti: “Sayın Genel Başkan hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı toplamalı ve acilen güvenoyu tazelemelidir. Olağanüstü kurultay için hukuki ve siyasi gerekçeler mevcuttur. CHP’nin olağan kurultayı bekleyerek bir günü dahi kaybetme lüksü yoktur. Siyasi Partiler Yasası uyarınca 2 yılda bir kurultayın yapılması gerekmektedir, tanınmış olan bir yıllık erteleme süresi dahi geçilmiştir. 3,5 yıldır olağan kurultayını yapmamış bir CHP yönetiminin meşruiyetinin tartışılmasına yol açılmamalıdır. Tüm CHP’lilere sesleniyorum, gelin değişimi, dönüşümü beraber gerçekleştirelim. CHP umutsuz ve çözümsüz değildir. CHP’nin tek başına iktidarını kurmak için her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Balbay’dan yeşil ışık

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise, kurultayın umut olduğunu söyledi. Balbay, “Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi?” sorusuna “Ben öyle bir noktada olsam başarıya götürecek insanların göreve gelmesi için önünü açardım ama böyle bir şey istemek hakkım da haddim de değil” dedi. Mustafa Balbay, “Kurultayda aday mısınız?” sorusuna da “İlle de genel başkan olayım derdim yok. Örgütün sağduyusuna, toplumun ortak aklına göre hareket edeceğim” yanıtını verdi. Balbay ve Oran’ın genel başkanlığa yeşil ışık yakmasından sonra, Muharrem İnce cephesinden de bir çıkış geldi. İnce’nin avukatı, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen “35 ilde milletvekili çıkaramıyorsan, ülkenin geleceğinde hiçbir iddian yoksa, umudun adresi olamıyorsan, örgüt yorulmuş ve bıkmışsa değişim şart” dedi.