İhracatta sert düşüş

İhracatta sert düşüş
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: İhracat, Kasım ayında yüzde 10.5, yılın ilk 11 aylık döneminde yüzde 8.6 düşüş yaşadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatın Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar olarak hesaplandığını açıkladı. Yılın 11 aylık döneminde ise ihracat yüzde 8,6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayının ekonomik ve siyasi anlamda yoğun gündemini hatırlattı ve AB’ye üyelikten inovasyondan markalaşma süreçlerine kadar yeni hükümetten beklentilerini sıraladı.

Küresel ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Mehmet Büyükekşi, “İhracatçılarımız Euro Bölgesine ilişkin olumlu beklentiyi yakından takip etmeli ve bu büyümeden istifade etmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Otomotiv/hazır giyim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat verilerini Niğde’de açıkladı. TİM verilerine göre; kilogram bazında ihracat, Kasım ayında yüzde 3,4 artış gösterirken, 11 aylık dönemdeki kilogram bazındaki yükseliş, yüzde 0.9 oranında oldu. Birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ihracat gerilerken, kilogram bazında yükseliş trendinin sürmesi ihracatçının umutlarını 2016’ya taşımasına sebep oldu.

Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 920 milyon dolarla otomotiv sektörü başardı. Bu sektörü 1 milyar 409 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 301 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Bu verilerin yanı sıra, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 101 ülke ve gümrük bölgesinde ihracat artış gösterirken, 132 ülke ve gümrük bölgesinde ise azalış görülmesi dikkat çekti. Türkiye’deki iller bazında da 56 kentte kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta azalış görülürken, 23 kentte de artış yaşandı.

Almanya yine önde

En fazla ihracatta bulunulan 5 ülke Kasım ayında sırası ile Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Bunun yanı sıra Almanya’ya ihracat yüzde 4,7, Irak’a ihracat yüzde 15,3, İtalya’ya ihracat yüzde 2,4, ABD’ye ihracat yüzde 6,4 gerilerken; İngiltere’ye ihracat yüzde 3 arttı. Kasım ayında en fazla ihracatta bulunulan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı ise yüzde 23,5 ile Suudi Arabistan yakalarken, Fas’a ihracatımız yüzde 21,7, İspanya’ya yüzde 9 arttı. İhracat artış oranında öne çıkan diğer ülkelere bakıldığında ise Kasım ayında Gana’ya ihracatımız yüzde 115, Endonezya’ya yüzde 114, Tayland’a yüzde 91, Pakistan’a yüzde 89 artış gösterdi. Diğer yandan; bölge anlamında Kasım ayında Afrika’ya ihracatımız yüzde 0,7 arttı.

 

Moskova’nın dış satımdaki payı yüzde 11

İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Kasım ayında gündeminin ekonomik ve siyasi anlamda çok yoğun geçtiğine değindi. Mehmet Büyükekşi, Kasım ayının bir başka önemli konusunun ise Türk hava sahasının ihlaliyle yaşanan Türkiye ile Rusya arasındaki üzücü olay olduğuna atıfta bulundu. Mehmet Büyükekşi, bu gelişmenin ardından Rusya’dan olumsuz tepkiler geldiğinin görüldüğünü belirterek Türkiye-Rusya dış ticaretinde rakamsal verilere de değindi, şunları söyledi, “Buna göre 2014 yılında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 5,9 milyar dolar iken, bu rakam 2015’in 10 aylık döneminde yüzde 39 düşüşle 3,1 milyar dolar oldu. Rusya’nın Türkiye’ye ihracatı da 2014’te 25 milyar dolar iken, 2015’in 10 aylık döneminde yüzde 18 düşüşle 17,3 milyar dolara indi. Türkiye’nin ihracatında Rusya’nın payı 11 aylık rakamlara göre yüzde 2,8 seviyesinde. Bu yüzden iş adamlarının hep kazan-kazan ilkesine göre hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz”