Siber saldırılara karşı önlemler yetersiz kaldı

Siber saldırılara karşı önlemler yetersiz kaldı
Türkiye’de siber güvenlik konusunda yeterli adımın atılmadığı ortaya çıktı

Global Politika ve Strateji Enstitüsü’nün (GLOBAL) hazırladığı raporda 2013’te başlayan çalışmalarda bugüne kadar ilerleme kaydedilemediği vurgulandı. Rapora göre Türkiye’de siber güvenlik konusunda atılan en somut adımın 2013’teki Siber Güvenlik Eylem Planı olduğu belirtildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ulusal siber güvenlik stratejisine yön verecek bir eylem planının hazırlandığı hatırlatıldı. Raporda eylem planının, oldukça kapsamlı bir biçimde hazırlandığı ve 20 Haziran 2013’te Resmi Gazete’de yayınlandığı belirtildi. Planın Bakanlar Kurulu tarafından kabulünün üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtiği vurgulandı. Bu süreçte siber güvenlikle ilgili yeni bir çalışma yapılmadığı dile getirildi. Raporda, “Eylem planından bugün kimse söz etmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Kritik bir dönem

Teknolojinin günlük hayatta daha fazla kullanılmaya başlandığının vurgulandığı raporda siber güvenliğin kritik bir önem kazandığına dikkat çekildi. Raporda, “Kaybedilen zamanın ülkemizi dijital saldırılara karşı daha da savunmasız bir hale getirdiği akıldan çıkartılmamalı” denildi. Siber güvenlik konusunun daha ciddi bir biçimde ele alınması gerektiği ise şu sözlerle anlatıldı: “Acilen tutarlı politikalar üretilmelidir.”

Çok geç kalındı

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, siber güvelik konusunda ülke olarak geri kaldığımızı söyledi. Taştekin şöyle dedi: “Ülke olarak uluslar arası sözleşmelere göre yapılması gerekenleri yapmada son derece geç kaldık. İkincisi de maalesef siber güvenlik ile ilgili anlaşmalara taraf olduktan sonra tıpkı sınır güvenliğinde olduğu gibi bazı adımları atmada geç kaldık. Alt yapı hazırlığıyla ilgili bazı yükümlülükleri yerine getirmedik. Yapılan sözleşmelerde, ilgili kurumlar kurmanız ve yasalar çıkarmanız gerekiyor deniyor. Maalesef biz bunları yerine getirmekte geç kaldık. Bu konuda ARGE çalışmalarına ve benzeri konulara yeterince ekonomik bütçe ayırmadık. Siber terör tehdidi modern dünyanın en büyük tehditlerden biridir.”

12 ülkeden saldırı

Türkiye’de devlet kurumlarına tahsis edilen ‘gov’ uzantılı internet siteleri ve elektronik posta hesaplarına 12 farklı ülkeden saldırı yapılmıştı. 2015 Nisan ayında yapılan saldırılar 3 gün boyunca devam etmişti. Bu sırada binlerce kullanıcı saldırıdan zarar görmüştü.