Sığınmacılar tampon bölgeye

Sığınmacılar tampon bölgeye
Güvenlik zirvesinde Ankara kararını verdi: IŞİD operasyonu çerçevesinde sınırımızın ötesinde koalisyon güçleri için tampon bölgeler kurulacak

Sorumluluk koalisyonun
KapImIza dayanacak 3 milyon civarında sığınmacı temel kaygımızı oluştururken, tampon bölgeler konusunda şu kararlar alındı: BM’den karar çıkarılması şart. Tampon bölgelerin kurulması aşamasında sorumluluk ve yükümlülük tamamen koalisyon güçlerine bırakılacak. Fakat bu sorumluluk sınırsız olmayacak. Tampon bölgelerde kurulacak kamplara Türkiye’de bulunan Suriye ve Irak’tan gelen sığınmacılar kademeli olarak gönderilerek yerleştirilecek.

“Çekiç Güç” kaygısı!
Tampon bölgelerde “Çekiç Güç” benzeri kaygılara ise şu cevap veriliyor: Çekiç Güç’ten gerekli dersler ve tecrübeler çıkarıldı. Tampon bölgeler Çekiç Güç gibi kontrolsüz olmaz ve bırakılmaz. Çekiç Güç’ten yediğimiz kazıklar mutlaka dikkate alınacak ve buna göre daha dikkatli hareket edilecek. Bu işin başından sonuna kadar Dışişleri Bakanlığı’na diplomasi koridorlarında büyük iş düşüyor. Ankara, tampon bölgelerin varlık süresini en az üç yıl olarak hesap ediyor.

Ahmet Takan yazdı...