Sigorta şirketine teslim olmak

Türkiye'de kimse farkında değil ama büyük bir sigorta sorunu yaşanıyor.

Zorunlu trafik sigortası tartışması ile başlayan sorun en son İstanbul'da yaşanan büyük sel felaketi ile zirveye çıktı.

Sigorta şirtekleri önce trafik sigortasında fiyatların serbest bırakılması ile fiyatları adeta tavan yaptırdı. Gerekçeleri zarar ediyor olmalarıydı. Hükümet heme el attı. Fiyatlar tıpkı et ve gıda fiyatında olduğu gibi yine de yükseldi. Bugün bir aracın trafik sigortası kaskodan daha da pahalıya kesiliyor. 

Tabii ki yaptırabilirsen...

Dahası o sigorta poliçesini kestirebilecek sigorta şirketi bulursan.

Nedeni tavan taban fiyat uyğulaması.

Sigorta şirketleri adeta devlete meydan okuyor: Fiyatıma karışma bak yapmam diyor.

Kendine göre haklı!  Serbest piyasa ekonomisi var.

Gerçekten  devlet kaışmamalı mı?

Tabii ki hayır! Burası Afrika'nın bilmem ne cumhuriyeti değil.

Elbette devletin eli üstünde olacak. İstediğin gibi at koşturamazsın. Fiyatını da faaliyetini de denetleyecektir.

Al sana sel felaketi. binlerce araç sel sularında kaldı. Hasar büyük.

Sigorta şirketleri başladı mızmızlanmaya.  Yok  sadece park halindeki hasarı öderim. Yok bu yağmur suyu mu yoksa şehir şebeke suyu mu analiz isterim gibi onlarca bahane. Sırf kapsam dışı tutmak için.

Poliçede  sel riki olamsına rağmen  sigorta şirketleri yolda kalan araç sahiplerini kötü niyetli olmakla suçladı. Yani sigorta şirketinden para almak için kasıtlı olarak sel suyuna sürmek.

Daha akla mantığa gelmeyecek nice bahaneler. Binlerce vatandaş mağdur. Hükümet ise halen sorunu çözeceğini açıklayıp duruyor. Tıpkı dünyada gıda fiyatları düşerken bizde yükselmesine tedbir alacakları gibi. Adamlar 16 yıldır iktidardalar ve 16 yıldır ev ve gıda fiyatları yükseliyor. Bu arada ilginçtir fiyatlar yükselirken çiftçi bankaya borçlarını ödeyemediği için batıyor.

Böyle garip ülke böyle garip hükümet.

Bir önceki Tarım Bakanı  açıklama yaptı: Et fiyatlarını 5 firma yükseltiyor..

O zaman sorunu çöz. Madem fiyatları manipüle edenleri buldun sorunu da çöz. Devletin mühürü sizin elinizde. Çözemiyor halka şikayet ediyor.

İşte sigorta da böyle bir şey. Yabancıların kontrolündeki sigorta şirketleri Türkiye'de at koşturuyor ve hükümet çaresiz seyrediyor. Faturayı ise yine her zaman olduğu gibi halk ödüyor.

Sigorta şirketleri şu anda sırtlarını yine yabancı bankalara dayamış durumdalar. Yani Türk halkını soyuyorlar.  Saçma sapan hiç bir zaman riske dönüşmeyecek dönüşse bile kaşının üstünde kara var diyerek kıvıracakları  poliçeleri satıp duruyorlar. Yüzde 40'nı da bankalara kar olarak veriyor.

Alan memnun satan memnu. Mağdur olan ise ağlayıp dursun.

Hükümet sigorta şirketleri konusunda sınıfta kalmıştır. Hazine bu konuda bilgisiz ve beceriksizce davranmıştır.  Türkiye 3-4 sigorta şirketine boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir.

Eksik olan siyasilerdeki iradedir.

Yazarın Diğer Yazıları