Sıkı yönetim döneminde neler olabilir?

Sıkı yönetim döneminde neler olabilir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlar toplantısında Anayasa'nın 104. maddesine göre yaptığı 'Milli seferberlik' çağrısı geniş yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Saray'daki muhtarlar toplantısında kritik açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Anayasa'nın 104. maddesine göre 'Milli seferberlik' ilan ederken, akıllara Milli seferberlik durumunda nelerin olacağı sorusu geldi. 

Milli seferberlik döneminde neler olabilir?

* YEDEKLER ASKERE ÇAĞRILABİLİR

Seferberlik halinde, Genelkurmay’ın tüm yedek güçleri, 7 gün içinde askere çağırma yetkisi bulunuyor.

* HER BAKANLIK SEFERBERLİK TEŞKİLATI OLUŞTURACAK

Kanuna göre, seferberlik ilanı halinde tüm bakanlıkların seferberliğe özel teşkilat oluşturma zorunluluğu bulunuyor. * TÜM KAMU MALLARINI KULLANMA YETKİSİ VERİLECEK- Seferberlik dönemlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm personel ve mal varlıklarının yetkilendirilecek kişiler tarafından kullanılmasının önü açılıyor.

* GEREKİRSE, TÜM GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN “MAL VE HİZMETLERİ” KULLANILABİLECEK

Kanunun en kritik maddesi ise, seferberlik ilanı halinde, “Türkiye’deki tüm gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının personel, mal ve hizmetlerinin”, Bakanlar Kurulu’nun kararları doğrultusunda kullanılmasının önünü açması. Bunun anlamı şu; seferberlik ilanının ardından Bakanlar kurulu isterse, vatandaşların mallarına el koyup, kullanabilecek. İsterse, vatandaşlara görev tanımı yapabilecek.

İlgili Haberler