Özelleştirme fiyaskosu. Varlık Fonu, Türk Telekom’u almak için 1.6 milyar borçlanacak

Özelleştirme fiyaskosu. Varlık Fonu, Türk Telekom’u almak için 1.6 milyar borçlanacak
Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom hisselerini almak için bankalardan 1,6 Milyar dolar borçlanmaya hazırlanıyor. Özelleştirme kapsamına alınan Türk Telekom 14 Kasım 2005’te Lübnanlı Saad Hariri’nin sahibi olduğu Oger Telekomünikasyon’a satılmıştı.Borçlarını ödeyemen Oger’in hisselerini üç banka devredildi. Şimdi o hisseler bir özelleştirme fiyaskosu olarak devlete geri dönecek.

Varlık Fonu Türk Telekom'u almak için 1,6 milyar lira borçlanacak

Bloomberg News Türkiye Varlık Fonu Türk Telekom’u satın almak için bankaların oluşturduğu konsorsiyumdan 1 Milyar 600 Milyon dolar civarında kredi almaya hazırlandığını iddia etti.

 

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Türk Telekom’u satın almak üzere harekete geçtiği öne sürüldü. Bloomberg News’te yer alan habere göre Türkiye Varlık Fonu’nun Türk Telekom’u satın almak için bankaların oluşturduğu konsorsiyumdan 1,6 milyar dolar civarında kredi almaya hazırlanıyor.

Konuya yakın kaynaklara dayandırılan habere göre TVF''nin kredi alacağı konsorsiyumun içinde hali hazırda Türk Telekom''un yüzde 55 hissesine sahip LYY Telekomünikasyon''da pay sahibi olan bankalar da var.TVF hali hazırda Türk Telekom''un yüzde 6,75 hissesine sahip, Hazine ve Maliye Bakanlığı da yüzde 25 oranında pay sahibi.

TÜRK TELEKOM’DA YAŞANAN ÖZELLEŞTİRME FİYASKOSU

Türk Telekom bir zamanlar devletindi. Özelleştirme kapsamına alınan Türk Telekom 14 Kasım 2005 yılında yüzde 55 hissesi Saad Hariri’nin sahibi olduğu Oger Telekomünikasyon A.Ş.’ye devredildi. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştu.Ancak yıllar geçti Öger Telekom bankalara olan kredi borcunu ödeyememesi nedeniyle kredi veren bankalar, şirketin Türk Telekom hisselerini devraldı.

17 Ağustos 2018''de BTK''nın devrine izin vermesinden sonra, 29 Ağustos 2018''de Hazine ve Maliye Bakanlığı alacaklı bankalar tarafından devralınmasına onay verilmişti. Devir sonucu Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom’un hisselerinin çoğunluğuna sahip oldu. Şimdi bankalar Türk Telekom’u özelleştirme öncesi gibi devlete satacak. Böylece Türk Telekom bir özelleştirme fiyaskosu olarak tarihte yer alacak.

İlgili Haberler