“Şimdi konuşursan faydalı olsa da geç!”

“Şimdi konuşursan faydalı olsa da geç!”
İktidarın, yüksek mahkemeye yeni daireler kurulması ve üye sayısının artırılmasına ilişkin teklifine “Düzenleme yargı bağımsızlığına ciddi zarar verebilecek niteliktedir” sözleriyle tepki gösteren Yargıtay Başkanı Ali Alkan’a Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ndan sitemli destek geldi.

Eleştirilerinin doğru ancak geç olduğunu ifade eden Kanadoğlu, “Tepki bugünün işi değil. 2010 referandumunda ortaya çıkmalıydı, 160 kişi eklenirken susarsan, yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracak her türlü eyleme suskun kalırsan ve şimdi konuşursan faydalı olsa da geç” dedi. Sabih Kanadoğlu, Alkan’ın görev süresinin dolmasına kısa süre kalması yüzünden yaptığı eleştirilerin kamuoyunda yanlış anlaşılabileceğine dikkat çekti.

Nereye kadar gidecek
160 üyenin belli bir amaçla Yargıtay’da görevlendirildiklerini savunan Kanadoğlu, şunları söyledi: “Üye sayısı 250’den 400’e böyle çıktı. Şimdi 125 üye daha eklenmesi, dengeyi kendi taraflarına değiştirme düşüncesiyle yapılıyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) yine isteğe uygun seçim yapmaz da siyasi iktidarın Yargıtay’da çoğunluğu sağlayamadığı ortaya çıkarsa bir 125 eklemeyi daha mı düşüneceksiniz? Bu nereye gidecek?” Yargıtay’ın kalabalık üye sayısıyla yüksek değil  ara mahkemeye dönüştürüldüğünü ifade eden Kanadoğlu, yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını söyledi.  

Kuşku doğurdu
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de,  “Yargı bağımsızlığı ile bağdaşmayan bir durum. Yargı siyasallaşacak. İktidara bağlı duruma gelecek” dedi. Türk, Yargıtay Başkanı’nın endişelerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Yargının devletin temeli olduğuna dikkat çeken Türk, şunları söyledi: “Yargıdan, hukuka aykırı karar çıkarsa o takdirde devletin temeli sarsılmış olur. Yargıtay ile ilgili bir düzenleme yapılırken görüşü alınmalıydı.”

Güven sarsılır
Yargıtay’ın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine bir tepki de Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) geldi. Yapılan yazılı açıklamada Alkan’ın eleştirilerine katıldıklarını dile getiren birlik, düzenlemenin yasalaşması halinde yüksek yargıya duyulan güvenin kökünden sarsılacağını belirtti. Öte yandan Yargıtay’ın genişletilmesini öngören yasa tasarısını eleştiren Yargıtay Başkanı Ali Alkan’a Adalet Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “TBMM’de yasa yapılması, yargıya müdahale değildir” denildi.

Askeri Yargıtay
Öte yandan, Askeri Yargıtay Genel Sekreterliği bir açıklamayla iddialara açıklık getirdi. Açıklamada, Askeri Yargıtay içindeki paralel yapılanmaya ilişkin söylem ve iddialar, yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli bir sonuca ulaşmayı temin edecek somut belgeye dayandığında, somut bilgiler içerdiğinde gerekli yasal işlemlerin derhal başlatılacağı bildirildi.