Şimşek’ten Kamu harcaması itirafı

Şimşek’ten Kamu harcaması itirafı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomi üzerine yaptığı son değerlendirmede, bakanlıkların kamu harcamalarını artırdığını itiraf etti.

Türkiye ekonomisi her geçen gün daha kötü veriler ortaya sunarken, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten çarpıcı bir değerlendirme geldi.

Petrol fiyatlarının artışından dolayı TL’nin değersizleştiğini iddia eden Şimşek, kamu harcamalarının kısılması gerektiğini söyledi.

Şimşek, “10 bakanlık daha azaltılarak, harcamaların kısılması gerekiyor” sözleri ekonomideki kritik eşiği gözler önüne serdiği gibi, kamu harcamaları noktasındaki eleştirileri de haklı çıkardı.

İşte Şimşek’in ekonomideki gidişle ilgili çarpıcı itirafları:

EMEKLİYE İKRAMİYENİN BEDELİ İMAR BARIŞINDAN KARŞILANACAK

"Emeklimize iki ikramiye, 3 bin 600 gösterge, 65 yaş üstü aylıklar için yapılan artış; bunların tamamının maliyeti 30 milyarın altında. Şimdi biz bunu kısa vadede, 1-1.5 yıl bir perspektifle, imar barışı yapılanmasında zaten bu kadar gelir, hatta daha fazla gelebilir.”

KAMUDA TASARRUF İÇİN BAKANLIK SAYISI AZALTILABİLİR

“Orta ve uzun vadede hedefimiz tabii ki yeni hükümet sistemi ile birlikte kamu harcamalarının azaltılması. Kamuda tasarruf zaten esastır. Her zaman için o yaklaşım içinde olduk. Ama özellikle bakanlık sayısının azaltılması; bakın Ak Parti iktidara geldiğinde yanlış hatırlamıyorsam 36 bakanlık vardı. Şimdi biz onları azalttık. 10 bakanlık daha da azaltılabilir mi diye bir çalışma var. Gerçekten bakanlık sayısı azaltıldığı zaman, her konuda kamu harcamaların kısılması demektir. “

VERGİYİ TABANA YAYACAĞIZ

“Buna ilaveten bizim bir gelir reformu Meclis'te bekliyor. O reformda vergiyi tabana yaymayı amaçlıyoruz. Birtakım imtiyazlar var, birtakım vergi istisnaları var, onları kaldırıp vergiyi tabana yaymasını sağlayacak mekanizmalar, şimdi bunun sayesinde kalıcı bir şekilde bu harcamayı telafi edebiliriz. Yani seçim vaatlerini telafi edebiliriz. O nedenle kamu maliyesiyle ilişkin endişeler yersiz, para politikalarına endişesini giderdik. Dış kaynaklı tabii bu şok, o da büyük ihtimalle çok kalıcı olmaz."