Dünya işçileri grevle ayaklandı

Dünya işçileri grevle ayaklandı
Dünya işçileri grevle ayaklandı

2008 kriziyle sermayenin kendisini kurtarmak için çeşitli manipülasyonlarla ücretleri düşürmesinden 4 yıl geçmesine rağmen günde

2008 kriziyle sermayenin kendisini kurtarmak için çeşitli manipülasyonlarla ücretleri düşürmesinden 4 yıl geçmesine rağmen gündeme gelen yetersiz zamlar işçileri greve götürdü. ABD’den Afrika’ya kadar meydanlar protesto alanlarına dönüştü.

 

Küresel krizde 5 yıldır sesi çıkmayan işçiler “bıçak kemiğe dayandı” felsefesiyle  üretimi durduruyor, yollara dökülüyorl... ABD’den, Güney Afrika’ya, Uzakdoğuya kadar birçok ülkede işçiler, maaşların erimesi ve yetersiz zamlar nedeniyle üretimi durdurarak, protesto gösterilerine başladılar..ABD’den Afrika’ya birçok ülkede ayaklanan işçiler özellikle maaşlarla ilgili sıkıntı yaşıyor. ABD’de fast food (hazır yemek) işçileri ücret artış talebiyle ülkenin yaklaşık 60 kentinde protesto gerçekleştirdi.

 


15 dolar saat başı
Makul ücret talebiyle işverenlerle masaya oturabilecek bir sendika isteyen işçilerin yaklaşık bir yıl önce başlattığı kampanya, ülkenin en geniş katılımlı protestolarından birine dönüştü. İşçiler, Mc Donald’s, Burger King, Wendy’s gibi zincirlerin önünde ortalama 8.94 olan saatlik ücretlerinin 15 dolara yükseltilmesini talep etti. ABD’de fast food alanında 3.5 milyon kişi çalışıyor.

 


Altın da direniyor
Bir başka işçi krizi de Güney Afrika’da yaşanıyor. Altın madenlerinde çalışan işçiler maaşlarının yükseltilmemesi durumunda greve gideceklerini açıkladı. Maden ocağı sahiplerinin yaptığı yüzde 6’lık zammı kabul etmeyen işçiler yüzde 60 zam istiyor. Öte yandan Kolombiya’da da çiftçiler isyan etti. 11 gündür süren çiftçi isyanı başkent Bogota’ya sıçradı.

 


Siyahlar  meydanda
On binlerce kişi çiftçilere destek için sokaklara döküldü. Çiftçiler, hükümetin tarım politikaları nedeniyle maddi kayba uğradıklarını söylüyor.
Otomotiv, inşaat ve havacılık sektörlerinde grevle sarsılan Güney Afrika’da, yarından itibaren  benzincilerde çalışanlar ve altın madeni işçileri de  greve gidecek. Madenciler sendikası NUM, yüzde 60’a varan ücret artışı talep ediyor. G. Afrika’da 12 bin madenci işten atıldı. Geçen  hafta başında işçiler enflasyon oranında %6’lık ücret artışı teklifini reddetmişti. Uzmanlar, dünyanın en büyük altın üreticilerinden olan Güney Afrika’da, yetersiz yatırım ve maden şirketlerinin işçilerle kötü ilişkileri yüzünden üretimin olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Geçen yıl platin madenlerindeki grev sırasında yapılan bir gösteride, polisin ateş açması sonucu  34 madenci ölmüştü.

 

Madenler G. Afrika’nın can damarı

İhracat gelirlerinin %60’ını madenler oluşturuyor Maden gelirlerinin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasındaki yeri %10  2011’de bu sektörde çalışan işçi sayısı 513 binden fazlaydı G. Afrika dünyanın en büyük platin üreticisi ve dünyadaki toplam rezervlerin %80’ine sahip  Dünyanın bilinen altın rezervlerinin %50’si G. Afrika’da..

 

Platin devi, 3300 işçiyi çıkarttı

Güney Afrika’da faaliyet gösteren dünyanın en büyük platin üreticisi Anglo America Platinum Limited, Amplats’ta işlettiği madenlerde 3 bin 300 kişiyi işten çıkardı. Ülkede grevler yayılırken, şirket, önümüzdeki dönemde 40 bin madenciyi daha kapı dışarı edeceğinin sinyallerini verdi. Geçen yıl Ağustos ayındaki grevde 44 kişinin polis kurşunlarıyla hayatını kaybettiği Amplats’ı işleten Anglo American Amplats’ın CEO’su Chris Griffith, “Ayakta kalabilmek için masrafı azaltmak ve şirketi yeniden yapılandırmak zorundayız. Diğer kısıntılarla beraber yıllık 3.2 milyar Rand tasarruf edeceğiz.” dedi. Anglo American, geçen Ekim ayında Rustenburg madeninde 12 bin Güney Afrikalı grevci işçiyi çıkartmıştı.