Sınır kapısı açılmadı bedeli çocuklar ödedi

Sınır kapısı açılmadı bedeli çocuklar ödedi
Tüm kapılarını sığınmacılara açan iktidar Türkmen aileleri 5 gün boyunca sınırda bekletince 2 çocuk can verdi.

SkandalI, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Mehmet Öz başkanlığındaki heyet ortaya çıkardı. Türkmenlerin Türkiye’ye göçleri sırasında sorun çıkarıldığını belirten Öz, “Geçtiğimiz günlerde de 55 aile sınırda 5 gün bekletilmiş, bu sırada 2 çocuk donarak ölmüş” dedi. Telafer’den Ankara’ya gelen Türkmenlerin Mamak ve Yenimahalle’ye yerleştirildiğini ifade eden Öz, “Bir evde 3-4 aile, yaklaşık 25-30 kişi birlikte kalıyor. Türkmenlere, Türk Ocakları, Kızılay, Türkiye Kamu-Sen ve Ülkü Ocakları’ndan başka sahip çıkan yok” diye konuştu. 

Haber: Hanife Açıkalın

AKP iktidarı, Türkmenlere kapıları kapatınca 55 aile sınırda perişan oldu. Soğuktan donan iki çocuk hayatını kaybetti

Türkiye’nin sınırlarını Suriyeli sığınmacılara ve Ayn el Arap’tan kaçan Kürtlere ardına kadar açan hükümet, Türkmenlere 5 gün boyunca kapattı. Sınırda beklemek zorunda kalan 55 aile arasında bulunan 2 çocuk soğuktan donarak öldü. Türk Ocakları Genel Genel Başkanı Prof. Mehmet Öz, Genel Başkan yardımcısı Prof. Filiz Yavuz Avşar, Genel Sekreter Prof. Mehmet Şahingöz, Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Rasih Demirci, Hanımlar heyeti Başkanı Prof. Asuman Sunguroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Doç. Emrah Şenel ve Osman Oktay ile yönetim kurulu üyesi Prof.  Yunus Koç ve denetleme kurulu üyesi Mustafa Asım Mutlu’dan oluşan heyet, önceki gün Başbakanlık Merkez Bina’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmede Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Mehmet Öz, Başbakan Davutoğlu’na Irak ve Suriye Türkmenleri hakkında hazırladıkları bir rapor ile bir mektubu verdi. Türkmenlerin Türkiye’ye göçleri sırasında sorun çıkarıldığını belirten Öz, “Geçtiğimiz günlerde 55 aile sınırda 5 gün bekletilmiş, bu sırada 2 çocuk donarak ölmüştür” dedi.

Bir evde 25 kişi kaldı
Telafer’den özellikle Ankara’ya gelen ve sayıları sürekli artan Türkmenlerin Mamak ve Yenimahalle semtlerine yerleştirildiğini ifade eden Öz, bunların 14 bin 048 olduğunu açıkladı. Geçen ay 130 Türkmen’in Iğdır’a geldiğini anlatan Öz, “Bir evde 3-4 aile, yaklaşık 25-30 kişi kalmaktadır” diye konuştu.Türkmenlere, Türk Ocakları, Kızılay, Türk-İş, ATO, Türkiye Kamu-Sen, Ülkü Ocakları ve bazı belediyelerin yardım ettiklerini anlatan Öz, bazı sorunların hâlâ çözüm beklediğini açıkladı. 

Karşılaştıkları sorunlar
Öz, Türkmenlerin karşılaştıkları sorunları da şöyle sıraladı: Kimlik meselesi: Emniyet Genel Müdürlüğümüz yeni kimlik alabilmeleri için bir randevu sistemi oluşturmuştur. Bize intikal eden bilgilere göre randevu süresi 2 ay kadardır ve kimlik başına 55 TL alınmaktadır. Bu ücretin kaldırılmasının ve sürenin bir ayın altına çekilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Sağlık meselesi: Iraklı kardeşlerimizin sağlık problemlerinin çözümü için Bakanlar Kurulunun aldığı karar takdire şayandır. Bununla birlikte, uygulamada henüz bu kararın işlerlik kazanmadığı anlaşılmaktadır. Bütün kamu hastanelerine konunun uygulama ilkelerine dair gerekli talimatın acilen gönderilmesini talep ediyoruz. Eğitim meselesi: Bu konuda bazı adımlar atılmış olmakla birlikte Türkiye’ye gelenlerin dönmeme ihtimali de düşünülerek çocuklara Türk alfabesinin öğretilmesi için özel sınıflar açılmalı; önümüzdeki yıl normal sınıflara intibakları sağlanmalıdır. Çalışma izni: Kaçak çalışmanın önüne geçmek için aile reislerine çalışma izni verilmesi düşünülmelidir.