Sınırda 60 bin PYD'li!

Sınırda 60 bin PYD'li!
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Fırat'ın doğusunda 60 bin kişilik PYD'li olduğunu, bununla mücadelenin terörle mücadele kapsamının üzerine çıktığını söyledi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Fırat'ın doğusunda 60 bin kişilik ABD'nin silahlandırdığı "PKK/PYD ordusu" olduğunu söyleyen Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, bu gücün Türkiye'yi tehdit eden düşman güç olduğunu, bununla mücadelenin siyasi, diplomatik, askeri alanda terörle mücadele kapsamının çok üzerine çıktığını belirtti. Burada organize olmuş, ağır silahlı, ABD tarafından himaye edilen, bu ülkenin "Kara gücü" olarak nitelediği bir "ordu" olduğunu ifade eden Eslen, "Bunu terörle mücadele şeklinde tanımlayamayız. Tanımlamayı da doğru yapmamız gerekiyor. Tedbirleri de buna göre almak gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden birinci faktörün PKK/PYD olduğunu anlatan Eslen, şöyle devam etti: "PKK/PYD'nin belini kırmak demek, terör örgütünün umudunu yok etmek demektir. Terör örgütü dış güçlerin desteğiyle Orta Doğu'da bir Kürt devleti kurmayı amaçlamıştır. PKK/PYD'nin bu konuda başarı umudu çoğaldı. Orta Doğu'da Kürt devleti kurma olasılığı arttı. Putin-Trump zirvesinden sonra Suriye yeniden şekillenirken, adı ne olursa olsun Suriye'de Fırat'ın doğusunda bir Kürt devletinin oluşturulacağı görülmektedir."

Nejat Eslen, Orta Doğu'da İran'ın 2 açıdan önemli olduğunu da vurguladı. Orta Doğu'da İsrail'e tehdit oluşturacak tek ülkenin İran olduğunu kaydeden Eslen, şöyle dedi: "Çin ve Çin'in İpek yolu projesini engellemek için İran hedeftir. ABD, Suriye'de İran'ı uzaklaştırarak direncini kırmak istiyor. İran ile hesaplaşma, önce Suriye'de olacak. Suriye'deki gelişmeler de Türkiye için bir tehdit olarak gösterildi NATO'da. Suriye'deki İran varlığı Türkiye'ye tehdit olarak gösteriliyor. Kaygan jeostratejik alanda İran ile yapılacak hesaplaşmada Türkiye'nin Batı safında yer alması istenmektedir. ABD'nin Suriye'deki İran gücüne müdahale etmesi Türkiye'yi yanına çekmesi zorlu karar süreçlerini beraberinde getirecektir. Türkiye bocalamaktadır, Atlantik ile Avrasya arasında sıkışmaya başladı. Bugünkü meseleler ikinci dünya savaşından farklıdır. Hem F-35 uçağına hem de S-400 füzelerine sahip olmak mümkün değildir. Türkiye istese de, istemese de taraf olacaktır. Suriye denince Donald Trump ve ABD'nin aklına İsrail'in güvenliği geliyor. Suriye'deki iç çatışma da bu amaçla başlatıldı. Suriye'nin İsrail'e tehdit olmaması için karıştırıldı ve şimdi yeniden dizayn ediliyor."