Sır formülü ODTÜ çözecek!

Sır formülü ODTÜ çözecek!
Uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde Çin ile yapılan görüşmelerin yarattığı deprem sürerken uzmanlar füzede kullanılacak yakıt için çalışmalara başladı.

Füzenin uçması için tonlarca yakıt içine konulan 1 kilogramlık gizli formül ODTÜ ve Roketsan’ın araştırmalarıyla üretilecek. Dünyada sadece birkaç ülke tarafından üretilen füze yakıtında ilk milli adım atıldı. Yakıtın yurt dışından temininde zorlanan uzmanlar, füze yakıtı üretimi için çalışmaları hızlandırdı. ODTÜ’nün formülünü bulacağı, Roketsan’ın ise üreteceği yakıt bileşenleri önümüzdeki yıllarda tamamlanacak. Türkiye’nin en önemli projelerinden biri uzun menzilli hava savunma füzesinde kullanılması da gündemde olan yakıt, Türkiye’nin ilk yerli füzeleri HİSAR-A, HİSAR-O ve milli seyir füzesi SOM’u da uçuracak.

SIR GİBİ GİZLİYORLAR

Roketsan yetkilileri, uzun menzilli roketlerde kullanılan kompozit katı yakıt bileşenlerinin birçoğunun formülünün üretici ülkeler tarafından gizlenmesi nedeniyle üretilmediğini aktardı. Türkiye’nin bu zamana kadar roket yakıtı araştırmaları konusunda 24 milyon dolarlık yatırım yaptığını aktaran yetkili, Türkiye’nin 25 yıldır bu konu üzerinde çalıştığını bildirdi. Araştırmanın laboratuvar ortamında molekül düzeyinde olacağı da kaydedildi. Roketsan ile imzalanan sözleşmeler kapsamında Amonyum Dinitramid, Azido Polimer ve Sentetik Jet Yakıtı üretimi yapılacak.