Petrol gelirleri Türk bankalarına gelecek!

Petrol gelirleri Türk bankalarına gelecek!
Petrol gelirleri Türk bankalarına gelecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak ile yapılan enerji anlaşmalarını savunarak, Türkiye’nin bölgedeki ener

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak ile yapılan enerji anlaşmalarını savunarak, Türkiye’nin bölgedeki enerji kaynaklarına kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Bakanlar Toplantısı’nın açılış oturumuna başkanlık etmek üzere Paris’te bulunan Bakan Yıldız, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine
“Türkiye’nin 7-8 bin kilometre uzaklıktaki Venezuela’daki operasyonu sürdürürken, 200 kilometre uzaklıktaki kaynağa kayıtsız kalamaz. Irak’ın herhangi bir yerindeki kaynağın Irak’ın tamamına ait olduğu görüşüyle hareket ediyoruz” dedi.
Bakan Yıldız daha sonra kahvaltıda sohbet sırasında Kuzey Irak petrollerinin gelirlerinin Irak merkezi yönetimiyle gelir dağılımı yönünde Türkiye’nin aracı olacağını belirtti.

 


Aracı Türkiye olacak
Kuzey Irak yönetimiyle anlaşıldığını, Irak merkezi yönetiminin de teklifi kabul edeceklerine inandığını anlatan Bakan Yıldız, petrol satışından elde edilen paranın Türkiye’de bir kamu bankasına yatırılması ve paylaşımın buradan yapılması teklifinde bulunulacağını söyledi. Bakan Yıldız, “Kendi içlerinde koyamadığı sistematiği Türkiye yapacak” dedi. Irak ile problemde değil çözümde buluşulması gerektiğini anlatan Yıldız, “Çözümün Kuzey Irak’taki sözleşme yapan her türlü şirkete açık olduğunu söylemem lazım. Enerji her iki ülkenin ilişkilerini sürükleyebilecek kadar güçlü bir başlıktır. Türkiye siyasi sınırlarını sabit tutarak, enerji ile ilgili sınırlarını genişletecektir” diye konuştu.
Bakan Yıldız, konuşmasında, “Bize TBMM’de ’Niçin Irak’ta bulunuyorsunuz’diye gensoru verenlerin aslında ’Niçin Irak’ta iş yapmıyorsunuz’diye sorması lazım. Bu, doğruların tamamen yer değiştirdiği manasına geliyor bizim için” dedi.