Türkiye, Suriye’ye benzetilmek isteniyor

Türkiye, Suriye’ye benzetilmek isteniyor
Süleyman Özeren “Terör örgütü PKK Suriye ve Irak’takarışıklıklar artarken Türkiye’yi de bir Suriyelileştirme, adeta bir Iraklaştırma çabası içinde” dedi

GLOBAL Politika ve Strateji Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özeren, Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarıyla ilgili olarak, “Terör örgütü yaptıkları ve yapmak istedikleriyle Türkiye’yi Suriyelileştirme, Iraklaştırma çabası içinde” dedi. PKK terör örgütüne karşı güvenlik birimlerinin başlattığı operasyonlarda çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Özeren şunları kaydetti: “Her şeyden önce, bu duruma nasıl geldik, nerelerde hata yaptık? sorusu sorulmalı. Bunun cevabından da dersler çıkarılması gerekir. Şehir merkezlerindeki hendekler kapatılırken tuzaklamalarla şehit olan asker ve polislerimiz var. Bir şekilde devletin bu bölgede terör örgütüne karşı gerekeni yapması icap ediyor. Ancak bölge halkıyla devlet arasında daha derin hendeklerin açılmamasına dikkat etmek gerekiyor.” Süleyman Özeren, yapılan operasyonların kırsalda değil şehir merkezlerinde olduğu için zorluğuna dikkat çekti. Operasyonlar sırasında çok dikkatli olunması gerektiğini anlatan Özeren, “Çünkü örgüt, Suriye ve Irak’ta karışıklıklar artarken Türkiye’yi de bir Suriyelileştirme, adeta bir Iraklaştırma çabası içinde” diye konuştu.

Dikkatli olunmalı 

PKK’nın asıl amacının Suriye ve Irak’ta yaşananlara benzer görüntüler vererek uluslararası kamuoyunun dikkatini Türkiye üzerine çekmek olduğunu belirten Özeren sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK bunun yolunu açma çabasında. O yüzden operasyonlarda her şeye rağmen çok dikkat etmek gerekiyor. Şu an bölgemizde Suriye’nin geleceğinin belirleneceği bir süreci yaşıyoruz. Bu süreçten Türkiye’nin uzaklaştırılması için sistematik bir politika izleniyor. Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte Suriye’den dışlanan bir Türkiye var. Yine Rusya ve İran ittifakının baskısıyla Irak merkezi hükümetinin Türk askerinin çekilmesi yönünde ısrarı var. Bir taraftan Suriye’den bir taraftan Irak’tan çıkarılmaya çalışılan bir Türkiye var.”

98 kilometrelik sınır

NATO’nun Awacs’ları Türkiye’ye destek için göndermeyeceğini vurgulayan Özeren, “Türkiye’nin güvenliğini sağlamaktan öte Suriye ve Irak’la ilgili planlamanın yapılacağı bugünlerde ülkemizin bu süreçlerde yer almaması amaçlanıyor” şeklinde konuştu. Gelecek uçakların bir kısım medya tarafından Türkiye’ye destek olarak sunulduğunu belirttiğini söyleyen Özeren, sözlerini şöyle tamamladı: “Rus uçağının düşürülmesine benzer bir olay yaşanmaması adına NATO bunları gönderiyor. Ayrıca Türkiye’den istenen, 98 kilometrelik sınırı güvenlik altına alması ve bunun ötesine geçmemesi. Bunu sadece Rusya değil aynı zamanda ABD’de de istiyor. ABD Başkanı Obama, Erdoğan’ı arayarak ’Türk askeri Irak’tan çekilsin’dedi. Yakın zamanda da hem Suriye de hem Irak’ta ülkelerin bölünmesiyle ilgili yeniden bir yapılanmaya gidilecek. Türkiye bu süreçten dışlanmış olacak.”