‘Sırtımızdan bıçaklandık’

‘Sırtımızdan bıçaklandık’
Putin, uçak olayının iki ülke ilişkilerinde ciddi sonuçlar doğuracağını açıkladı

Terör yardakçılarının işi

Türkiye’yi dost bildiklerini söyleyen Rusya Devlet Başkanı’nın tepkisi sert oldu. Uçağın, Suriye sınırı içinde vurulduğunu, mürettebatın Türkiye’yi tehdit etmediğini belirten Putin ağır konuştu: Terörün yardakçılarının kışkırttıkları tarafından sırtımızdan bıçaklandık...

 

‘Sırtımızdan bıçaklandık’

Rus Lider Putin ağır konuştu: “Biz Türkiye’yi dost bilirdik. Terörün yardakçıları kışkırttı. Türkiye-Rusya ilişkileri için ciddi sonuçları olacak”.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ilk açıklamasında oldukça sert çıktı. Rus uçağının Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede Suriye sınırı içinde F-16 savaş uçaklarından açılan ateşle düşürüldüğünü belirten Putin, “Terörün yardakçılarının kışkırttıkları tarafından sırtlarından bıçaklandıklarını” ifade etti. Putin açıklamasında, uçağın düşürülmesinin terör karşıtı savaşın ötesine geçtiğini dile getirdi. Düşen uçakta bulunan mürettebatın Türkiye’yi tehdit etmediğini söyleyen Putin, uçağın uçuş yaptığı bölgenin ise çoğunlukla Suriye’ye Rusya’dan gelen militanların olduğu bölge olduğunu kaydetti. Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesi sırasında konuşan Putin, Rusya’nın uçağın düşürülmesi hadisesini dikkatli bir şekilde araştıracağını ve bu olayın Türkiye-Rusya ilişkileri için ciddi sonuçlarının olacağını kaydetti. Putin, Rus uçağının Türkiye, Rusya ve ABD arasında imzalanan Hava Olaylarını Önleme Anlaşması’na rağmen düşürüldüğüne dikkat çekti. Putin, “Rusya Federasyonu, Türkiye’yi sadece komşu değil aynı zamanda dost ülke olarak görüyordu. Bilemiyorum bu kime yarayacak, ama bize yaramayacak” dedi.

Çok ciddi olay

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesini “Çok ciddi bir olay” olarak tanımladı, ancak resmin tamamı ortaya çıkmadan konuyla ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söyledi. Peskov, SU-24 uçağının Suriye’de düşme nedeninin kesin olarak saptanana kadar beklenmesi çağrısında bulundu. Rusya, “Türk hava sahası ihlal edilmedi, uçak açılan ateş sonucu düştü” açıklamasını yaptı. Savunma Bakanlığı, uçağın, 6 bin metre yüksekteyken vurularak düşürüldüğünü açıkladı.