Sivilce lekeleri nasıl yok edilir

Sivilce lekeleri nasıl yok edilir
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Güngör, akne, sivilce hastalığının toplumun yüzde 80'inde görüldüğünü açıkladı

Güngör, akne ve sivilce hastalığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Güngör, "Araştırmalarda sivilcenin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sivilce problemi olanlar kendine güven problemi de yaşıyor. Sivilceler geçerken leke ve iz bırakıyor. Leke ve izleri tedavi etmek çoğu zaman daha zor olurken tamamen yok etmek bazen mümkün bile olmayabiliyor. Bu sebeple zamanında ve doğru tedavinin önemi çok büyük. Yüz bölgesinin günde iki kez nazikçe uygun temizleyicilerle yıkanması akneyi tedavi etmez ama ilaç tedavilerinin etkinliğini artırır, bu nedenle ilk adımdır  Şiddetli akne tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar kullanmak gerekebilir. Akne tedavisi boyunca kullanılan ilaçlara ek olarak kimyasal soyma, ışık ve lazer tedavileri, hafif koter gibi uygulamalar da yapılabilir. Dermatoloji doktorunuzun verdiği ilaçları önerdiği şekilde düzenli olarak kullanmak çok önemlidir. Akne ilaçları deride kızarıklık, soyulma, tahriş yapabilir, bu durumda ilacı bırakmayın, bu olumsuz etkileri azaltmak için doktorunuzdan yardım isteyin" dedi. 

Güngör, aknenin en çok yüzde görüldüğü gibi sırt, göğüs bölgesi, omuzlar, kolların üst bölgesi ve kalçalarda da görülebileceğine dikkat çekti. 

-------
Çoğu aknenin topikal denilen cilde sürülen krem, jel, losyon gibi ilaçlarla tedavi edilebildiğini belirten Güngör, sivilcelerin azalıp yok olmaya başlaması için 4-8 hafta gerektiğini ifade etti. 

Dermatoloji uzmanı, ergenlik döneminin başlangıcında böbreküstü bezlerin çalışmaya başlamasıyla yüzün orta kısmında özellikle burun, alın ve çene bölgesinde siyah noktalar görülmeye başlandığını açıkladı.

Emel Güngör, akne şiddetinin tedavisinde yaş, kaç senedir akne olduğu, daha evvelden kullanılan akne tedavileri, halen kullanılan cilt bakım ürünleri, makyaj seçimi, adet düzeni, kıllanma, saç dökülmesi, kişinin kilo almaya meyilli olup olmadığı, ilaç ve besin alışkanlıkları etkili olduğunun altını çizdi.