Siyahilerde alzaymır geni bulundu

Siyahilerde alzaymır geni bulundu
Siyahilerde alzaymır geni bulundu

Amerikalı bilamadamları kolesterol ve yağ üretiminde rol oynayan bir genin siyahilerde alzaymır riskini 2 kat artırdığını açıkla

ABD'deki Colombia Üniversitesi'nden nöroloji profesörü Richard Mayeux, Amerikalı siyahilerde, alzaymır riskini 2 katına çıkartan ABCA7 genini bulduklarını açıkladı.

 

Mayeux, kolesterol ve yağ üretiminde rol oynayan genin bir nedenle mutasyona uğrayarak siyahilerde alzaymıra yakalanma riskini 2 kat arttırdığı sonucuna ulaştıklarını kaydederek, söz konusu genlerin beyazlarda siyahilerde olduğu kadar etkili olmadığını belirtti. Amerikalı doktor, alzaymırın da tıpkı kanser gibi birçok çeşidi olabileceğini ve alzaymıra yakalanma şekline göre farklı tedaviler uygulanabileceğini söyledi.

 

Mayeux, araştırmaların söz konusu ciddi risk artışının, yüksek kolesterol ve yağ oranının siyahilerde daha sıklıkla kalp damar hastalıklarına yol açmasıyla ilgili olabileceğini ortaya koyduğunu anlattı.

 

Yağ üretiminde rol oynayan bu genle alzaymır arasındaki ilişkiye dikkati çeken Mayeux, yağ oranını düşüren ya da kolesterolü dengeleyen ilaçlarla hastalığa yakalanma riskinin azaltılabileceğini de ifade etti. Daha önce yapılan araştırmalarda, mutasyona uğrayan APOE-e4 geninin hem beyazlar hem de siyahiler için alzaymır konusunda büyük risk oluşturduğu açıklanmış ancak APOE-e4 siyahilerde daha etkili olduğu bildirilmişti.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün desteğiyle 6 bin Amerikalı siyahi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları JAMA dergisinde yayımlandı. Yaklaşık 5 milyon kişinin alzaymır hastası olduğu ABD'de, 2050'de bu rakamın 3 kat artacağı tahmin ediliyor.

 

Dünya genelinde en çok ölüme sebebiyet veren olan 10 hastalık arasında gösterilen alzaymır, bu gruptakiler arasında tedavisi olmayan tek hastalık olarak kabul ediliyor.