Siyanürle altın aramaya son

Siyanürle altın aramaya son
Doğaya ve canlılara zarar veren siyanürle altın arama uygulaması YYÜ’de geliştirilen “Nano Sarraf” adlı ürün sayesinde tarihe karışacak

Dünyada altın başta olmak üzere değerli madenlerin başında gelen altının çıkarılışı sırasında kullanılan siyanür, hem doğa hem de yer altı sularına karışması nedeniyle insan sağlığı açısından büyük bir tehdit unsuru olarak görülüyor.
Siyanür kullanımı nedeniyle altın çıkaran şirketler protesto edilirken, siyanürün doğada ve canlı yaşamında oluşturduğu tahribatı önlemek ve yaşanan gerilimlere son vermek adına YYÜ’lü bilim adamları 2009 yılında çalışma başlattı.YYÜ Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nahit Aktaş ve 18 Mart Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurettin Şahiner’in hazırladığı proje kapsamında geliştirilen “Nano Sarraf” isimli ürün siyanürle altın arama dönemini sona erdirerek, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden altın çıkarılmasını sağlayacak.
Tamamen yerli üretim
Proje kapsamında bir kompozit madde geliştirdiklerini ve bununla siyanür kullanmadan altını bulunduğu çözelti ortamından rahatlıkla çıkartıp ayrıştırabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Aktaş şu bilgileri verdi: “Ortamda istediğiniz kadar farklı metal, iyon olsun, biz bunların içerisinden sadece altını tutacak, içerisine hapsedecek bir malzemeyi geliştirdik.  Bu ürünümüze de ‘Nano Sarraf’ adını verdik. Yani çok çok küçük parçacıklar ürettik ve bu parçacıklarla çözelti ortamında bulunan altını çok büyük bir seçimlilikle elde edebiliyoruz. Sonrasında bunu çok kolay güncel tekniklerle ayrıştırıp altını saf olarak elde etmeniz mümkün.”
Çalışmayı sonlandırdıklarını ve patent alma aşamasına geldiklerini açıklayan Aktaş, bazı finansal ve bürokratik sıkıntılar yaşadıklarını, şu anda bu sıkıntılarla mücadele ettiklerini anlattı.