Siyasal şizofrenler...

               Siyasal şizofreni nedir bilir misiniz? Olmayan bir şeyi varmış gibi anlayıp bunun üzerinden politika gerçekleştiren kimselerin içinde bulunduğu ruh halidir.

                Siyasi şizofreni hastaları sadece kendilerine zarar vermiyor. Yazıp çizdikleri için kendi sanrılarına başkalarını da inandırmaya çalıştıkları için, siyasal sorun üretmektedirler.

İşte asıl sorunda burada.

Başkalarına verilen zararda.

                İçinde bulunduğumuz duruma bakın.

                İYİ Parti diye bir siyasi oluşum kurumsallaşma yoluna gitti. "Siyasi alanda bir boşluk var ve biz bu boşluğu dolduracağız" dedi. Daha kuruluş aşamasındayken başladılar, üfürmeye.

                Bunlar Amerikancı.

Bunlar NATO'cu

Bunlar FETÖ'cü.

Bunlar Batı'cı.

Öyle ileri gidenler var ki, bunlar vatan haini demeye getirecek sözler söylüyor..

İşte bunlar, deveyi kulak, fili hortum, kediyi kaplan sanan siyasal şizofrenlerdir.

Sen diyorsun ki "yağmur yağacak." Bunlar başlıyor yaygaraya: "Bana ördek dedi."

Sen istediğin kadar "hayır öyle demedim. Ben havanın yağmurlu olacağından söz ettim" de.

İnandıramazsın.

Çünkü bütün şizofrenler zihinlerinin yarattığı hayalleri gerçek sanır. Bu sebeple sen yağmur diyorsun, bunlar ördek anlıyor. Yetmiyor taraftarlarını da buna inanmaya zorluyor. Böylece, sağlıklı bir politik ortam kurulamıyor.

Nasıl kurulsun.

Politik ahlak yok ki.

Denilebilir ki herkes için geçerli bir politik ahlaktan söz edilebilir mi?

Bu felsefi bir tartışma konusudur. Elbette insanlar ve kültürler üstü bir ahlak sistemi henüz kurulamamıştır ama bütün toplumlar dürüstlüğü, fikri tutarlığı doğru ve iyi olarak kabul eder. Dolayısı ile bu anlamda bir ahlaki iyi vardır.

                Bahçeli'nin anti demokrat yaklaşımlarına nasıl itiraz ettiysek, millî çıkarlarımıza olacak en küçük ihtilaflara ve yanlışlara aynı şekilde itiraz ederiz.

Ancak, "yağmur yağacak" denildiğinde, "öyle ise göl olacak, göl olursa da ördek de olur. Öyle ise sen bize ördek diyorsun" türünden akıl yürüterek, hiçbir faaliyetini görmediğin, siyasal hareketi suçlayamazsın.

Suçlarsan ne olur?

Bunun adı yukarıda da söylediğimiz gibi siyasal şizofreni olur.

Türkiye'de politik ahlakın geliştirilmesi gerekiyor. Rakip olabilirsiniz. Programları beğenmeyebilirsiniz.

Partilileri de beğenmeyebilirsiniz. Buna hakkınız var. Nitekim bu karşılıklıdır da. Ancak, sanrılar üzerinden, ahlaki yozlaşmaların önünü açarsanız, ülkeye zarar vermiş olursunuz.

Kendi sapkın inançlarını kendi yandaşlarına doğruymuş gibi aktarmak da bir ahlaki sorundur. Bu ülkenin aklı başında, kendini gerçekleştirmiş, olgun ve yetkin siyaset adamlarına ihtiyacı var. Psikolojik olarak doymamış, yetersiz kişiliklerin elenmesi gerekiyor. Çünkü bunlar yüzünden sağlıklı politik atmosfer oluşturulamıyor.

Yazarın Diğer Yazıları