Siyasette erken seçim hareketliliği: Peki, anketler ne diyor?

Siyasette erken seçim hareketliliği: Peki, anketler ne diyor?
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin erken seçim çağrısı siyaset arenasını hareketlendirdi. Peki, son anket sonuçlarına göre patilerin oy oranları ne? Yarın seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye'nin 2019'u beklemesi mümkün değil" diyerek hükümete erken seçim çağrısında bulunurken, diğer partilerden de Bahçeli'nin çıkışına cevap geldi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu erken seçim konusunda bir sıkıntıları olmadıklarını belirtirken, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan "Söyleyecek bir şeyim yok" demekle yetindi.

Erken seçim çağrısı yapan Bahçeli yarın AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek. Bu görüşmeden erken seçim kararı çıkarsa, Türkiye seçim için 2019'u beklemeyecek. Peki, olası bir erken seçimde hangi parti ne kadar oy alır?

İşte öne çıkan anket firmalarının en son seçim anketleri:

SONAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ:

SONAR Araştırma Şirketi’nin 26 ilde, 3000 kişi ile görüşerek yaptığı, sonuçları geçen 7 Nisan’da yayınlanan anketine göre olası bir erken genel seçimde AKP’nin oy oranı karasızlar dağıtılmadan yüzde 34.43, MHP ise barajın altında kalıyor. Araştırmaya göre kararsız seçmenler dağıtılmadığında, CHP, yüzde 22.37, İYİ Parti yüzde 12.57, HDP ise ise yüzde 9.53 olarak görünüyor

Kararsız seçmenler partilere oy oranına göre dağıtıldığında ise AKP’nin oy oranın yüzde 40.10, CHP’nin yüzde 25.31, İYİ Parti’nin yüzde 14.22, HDP’nin ise yüzde 10.79 olduğu görülüyor. MHP ise barajın altında kalıyor.

​Araştırmanın Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bölümünde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 38.9’la önde olduğu gözüküyor. Henüz bir aday göstermemiş olan CHP’nin oy oranı yüzde 18.9 iken, İYİ Parti lideri Akşener’in oy oranı ise yüzde 15.3.

KONSESÜS:

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus, geçen ocak ayında yaptığı ve sonuçlarını Fatih Altaylı’nın Habertürk’teki köşesinde aktardığı ankete göre katılımcıların “İlk genel seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusuna verdiği yanıtlar şu şekilde:

AKP: Yüzde 44.9, CHP: Yüzde 23.7, MHP: Yüzde 10.6, HDP: Yüzde 9.1, İYİ Parti: Yüzde 2.7, Diğer: Yüzde 2.2, Cevap yok: Yüzde 2.0, Kararsız: Yüzde 2.1, Geçersiz: Yüzde 0.7, Oy vermeyecek: Yüzde 2.

Araştırmada “Adayın kimliği belli olmaksızın, siyasi parti bazında hangi partinin adayına oy verilecek?” sorusunun cevabı şöyle çıktı:

AKP’nin adayı: Yüzde 48.1, CHP’nin adayı: Yüzde 25.1, MHP’nin adayı: Yüzde 11.9, HDP’nin adayı: Yüzde 9.6, İYİ Parti’nin adayı: Yüzde 2.9, Diğer: Yüzde 2.4.

GEZİCİ:

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’nin geçen ocak ayında Halk TV’de açıkladığı 2017’nin Aralık ayında yapılan seçim anketi sonuçlarına göre partilerin oy oranları şöyle:

AKP: Yüzde 42
CHP: Yüzde 20,1
İYİ Parti: 20,2
MHP: Yüzde 7,29
HDP: yüzde 8,73

İlgili Haberler